Direct naar artikelinhoud

Van den Broeck wacht een lange revalidatie

Dramatisch nieuws voor Jurgen Van den Broeck. Orthopedist Toon Claes stelde een inwendige ravage vast na een NMR-scan. De kopman van Lotto-Belisol moet het minstens vier tot zes weken zonder fietsen doen.

In een rolstoel voortgeduwd door zijn manager Jef Van den Bosch reed Jurgen Van den Broeck voorbij het bord met Arrivals' in de luchthaven van Zaventem. Zeventien dagen vroeger dan gepland vloog de renner over vanuit Frankrijk. Van den Broeck, met een dikke ingetapete knie, kon niet snel genoeg in het AZ Herentals zijn. Daar had hij een afspraak met Toon Claes, de gerenommeerde orthopedist, die Van den Broeck ook na zijn val in de Tour van 2011 behandelde.

"Voor dit seizoen ziet het er niet goed. De impact op zijn knie was enorm." Zo begon dokter Claes zijn woordje uitleg. Uit een NMR-scan bleek dat de renner zijn knie heel wat averij opliep. Erger dan verwacht. Claes somde een lange lijst van kwetsuren op. "Zijn achterste kruisband en de mediale band van de knie zijn deels gescheurd, daardoor is er wel wat instabiliteit in het gewricht. Hij liep ook een kneuzing op aan zijn patellapees en het bot van zijn bovenbeen. Maar het kraakbeenletsel aan de binnenkant van zijn gewricht is het meest verontrustend."

Wat dat betekende, kon de dokter nog niet precies zeggen. Volgende week ondergaat Van den Broeck een kijkoperatie. Die moet meer uitwijzen. "Sowieso kan hij minstens vier tot zes weken niet fietsen", stelde Claes. "Het wordt een lange revalidatie. Eigenlijk ziet het er voor de rest van dit seizoen niet goed uit. Maar de kijkoperatie zal klaarheid scheppen." Momenteel is opereren "te tricky". De kans op infecties is volgens hem te groot door de open wonden rond de knie.

Na zijn consultatie reageerde Van den Broeck teleurgesteld. "Dit allesbehalve plezant. Een heel jaar werken en dan op één minuut, één seconde is alles weg", aldus de renner. Pech gooide nog maar eens roet in het eten toen hij woensdag hard tegen het asfalt kwakte. Moet een renner dan alles op één koers zetten? "Waarom niet? Ik kan in elke koers vallen."

Maar wat nu? Het leven van Van den Broeck draaide afgelopen jaar maar om één ding: die podiumplaats in de Tour. Die zal hij nu nog twee weken thuis moeten volgen. Plannen heeft hij nog niet. "Momenteel kom ik mijn zetel niet uit."

Of VdB opnieuw snel kan revalideren als na die val in de Tour van 2011, blijft nog maar de vraag. Toen brak hij zijn schouderblad en twee ribben en wist hij zich alsnog klaar te stomen voor de Vuelta. Maar een knie is andere koek: met zo'n gehavend gewricht is een renner bitter weinig. De Ronde van Spanje, en bij uitbreiding het hele najaar, lijken momenteel heel ver weg.