Direct naar artikelinhoud

Assange wil naar Ecuador vluchten

De Britse politie heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Julian Assange wegens het schenden van borgvoorwaarden. De WikiLeaks-oprichter zit in de ambassade van Ecuador in Londen en heeft asiel aangevraagd bij het Zuid-Amerikaanse land.

Mocht het verzoek worden toegewezen dan luidt de vraag: hoe komt hij op het vliegveld zonder te worden gearresteerd? Assange zou binnen enkele dagen worden uitgeleverd aan Zweden, waar het openbaar ministerie hem wil horen over de aanranding van twee vrouwen.

De 40-jarige Australiër vermoedt dat de Amerikanen achter hem aanzitten. Wegens het verspreiden van diplomatieke 'kabels' vreest hij daar te worden vervolgd voor spionage. Assange denkt dat Zweden eerder zal bezwijken onder Amerikaanse druk dan de Britten. Zweden zou in zo'n geval het Europees recht schenden. Bovendien is er toestemming nodig van de Britse regering.

Toch lijkt paniek zich meester te hebben gemaakt van Assange. Dat hij zich uitgerekend meldde bij de Ecuadoraanse ambassade is geen verrassing. Tijdens een televisie-interview bij Assanges eigen talkshow, The World Tomorrow, had de linkse president Rafael Correa gezegd dat hij 'My dear Julian' welkom zou heten.

Ironisch genoeg schetsen de door Wikileaks vrijgegeven kabels geen positief beeld over Equador. De persvrijheid zou onder druk staan, de politie corrupt zijn en de rechters niet onafhankelijk. Er wonen momenteel 144.000 politieke vluchtelingen, vooral afkomstig uit Columbia.

Scotland Yard zal Assange oppakken zodra hij de ambassadedeur achter zich dichttrekt en zijn voet zet op de stoep van Hans Crescent in het sjieke Knightsbridge, ook al zou hij politiek asiel krijgen en al zou de ambassadrice hem een lift naar Heathrow geven. Hij heeft geen recht op een vrijgeleide. "Dat iemand op deze manier politiek asiel aanvraagt in het Verenigd Koninkrijk is naar mijn weten niet eerder voorgekomen", zegt Stefan Talmon, hoogleraar internationaal recht aan St. Anne's College in Oxford. "Mensen vragen regelmatig asiel aan in Britse ambassades. Maar andersom? Nee, Assanges actie is uniek."

Volgens Talmon is het amper denkbaar dat Assange het land zal worden uitgesmokkeld. "Er zijn gevallen bekend waarin mensen in een diplomatieke tas uit een land zijn ontvoerd, meestal na te zijn gedrogeerd. Als Equador hem op deze manier willen helpen, lopen ze de kans dat de Britten de diplomatieke betrekkingen verbreken en de ambassade sluiten. Kortom, volgens mij gaat het om een publiciteitsstunt en verlaat Assange over een paar dagen vrijwillig de ambassade."

De jongste episode uit Assanges melodrama is slecht nieuws voor bekende vrienden die hebben meebetaald aan de borgsom van 240.000 pond, zoals mensenrechtenactiviste Jemima Goldsmith. Zij zijn hun duizenden ponden waarschijnlijk kwijt.