Direct naar artikelinhoud

Advocaat: 'Belkacem vandaag vrij'

De advocaten van Fouad Belkacem gaan vanochtend voluit voor zijn onmiddellijke vrijlating. Ondanks de verzekering van justitieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) dat Belkacem nog minstens zes maanden in de cel blijft.

Belkacem verschijnt vandaag voor het eerst voor de raadkamer in Antwerpen sinds hij vorige week werd opgepakt voor het aanzetten tot haat en geweld tegenover mensen van een ander geloof. Zijn advocaten Sven Mary en Walter Damen zeiden gisterenavond dat ze "vanzelfsprekend de onmiddellijke vrijlating van Belkacem zullen bepleiten". Ze zeggen dat ze "een verrassing" hebben. Wellicht gaat het om een procedurefout.

Intussen steekt Sven Mary niet onder stoelen of banken dat de tussenkomst van Turtelboom zwaar op zijn maag ligt. De Brusselse strafpleiter verwijt de minister platvloerse stemmenronselarij. "Waarom onthulde de minister anders dat ze Belkacem een half jaar binnen zal houden net op de Antwerpse regionale zender ATV? Toch omdat ze daarmee in haar gebied stemmen hoopt te winnen, zeker? Ik zeg: Turtelboom, stop met stemmen te ronselen op de kap van Fouad Belkacem."

Turtelboom spreekt dat tegen: "Er waren afgelopen weekend heel wat debatten over Sharia4Belgium, op heel veel zenders. ATV is de enige zender die mij in de studio heeft gevraagd. Daar meer achter zoeken, is gemakkelijke kritiek."

Turtelboom beklemtoont dat ze in dit dossier tussenkwam "omdat ze verantwoordelijk is voor de hele samenleving". "Gegeven de ernst van wat er gebeurd is en de radicalisering van de laatste jaren is het opsluiten van Belkacem een volstrekt logische en verantwoordelijke beslissing." De minister zegt dat ook in het verleden al voorgangers dergelijke beslissingen namen.

Mary zegt dat hij ook beseft dat Turtelboom de macht heeft om de woordvoerder van Sharia4Belgium, of een andere veroordeelde, een 'oude' celstraf alsnog volledig te laten uitzitten. Voor hem zit het probleem hem in de willekeur. "Ik ben een groot voorstander om straffen te laten uitvoeren. Eén dag cel is voor mij één dag. En acht jaar is acht jaar. Maar het is de minister zelf die een rondzendbrief heeft opgesteld om de straffen van zes maanden niet te laten uitvoeren, om de overbevolking in de gevangenissen tegen te gaan.

"Die zes maanden van Belkacem toch laten uitvoeren, is pure willekeur. Als advocaat moet ik ervoor zorgen dat de minder goed bedoelenden onder ons niet aan willekeur worden onderworpen. Dat is het recht van verdediging en de reden waarom de uitvoerende macht de grondrechten op haar beurt evenmin mag schenden."

Sven Mary zegt dat we wel nog zullen zien of Belkacem echt zes maanden in de cel zal moeten blijven. Volgens hem is ook het laatste woord nog niet gezegd over het denationaliseren van Belkacem.

Turtelboom is niet onder de indruk: "De Belgische nationaliteit krijgen, is een gunst. Als iemand de basiswaarden van dit land uitdaagt, dan is het logisch dat wij het recht hebben om de nationaliteit weer af te nemen." >> 4