Direct naar artikelinhoud

Bob Van Reeth: ‘Het MAS is meer dan een gebouw, het is een feit’

‘De architectuur van het MAS is luidruchtig, maar dat mag ook’, zegt Bob Van Reeth, architect en voormalig Vlaams Bouwmeester. ‘Het concept van het gebouw is een vondst. Het mag een gebouw zijn dat roept en opvalt, het mag er ook als gebaar staan. Het MAS is meer dan een gebouw, het is een feit.’

“Het MAS zal zeker een effect hebben op de ontwikkeling van het Eilandje, maar het is niet de enige trekker in de wijk. De ontwikkeling is in gang gezet met de plannen van Stad aan de Stroom (in 1990, ER) en met enkele privé-initiatieven. Het MAS zal ook niet het eindpunt zijn. Het Eilandje heeft er lang zomaar wat bijgehangen. Ik herinner me nog dat ik er in 1993 rondleidingen gaf en veel Antwerpenaren het niet kenden.”

“Een positieve evolutie in ons land is dat een jonge generatie politici het belang heeft ingezien van architectuur en stedenbouw. Patrick Janssens is een van hen. Ik zie ook in Gent, Mechelen, Leuven en Kortrijk boeiende dingen gebeuren.”

“Soms heb je een aantal ontwikkelingen toch niet in de hand. Daar is het Kievitplein in Antwerpen een voorbeeld van. Maar de tijd dat men in het buitenland meewarig deed over Antwerpen is voorbij. Je moet maar eens kijken hoeveel aandacht er in professionele architectuurpublicaties is voor projecten als Park Spoor Noord en de manier waarop men de Stadsschouwburg en het Theaterplein heeft aangepakt. Eerder deze week was er bij de Vlaams Bouwmeester een presentatie van de Open Oproep voor een park aan de Droogdokken, daar komen nu de grootste internationale namen uit de landschapsarchitectuur op af. Een bewijs dat men in Antwerpen ernstig bezig is.”

“Of de levenskwaliteit er in Antwerpen op vooruit gaat? Als men parken aanlegt, gaat de kwaliteit omhoog. Nu, die aandacht is er 30 à 40 jaar geleden ook geweest. Toen burgemeester Bob Cools de Wilde Zee (een winkelgebied in het Antwerpse stadscentrum, ER) autovrij maakte, was ook dat uniek.”

“De ontwikkeling van het Eilandje gaat langzaam, dat klopt. Goed zou zijn om het openbaar gebied eerst aan te leggen en dan de percelen vrij te maken. Nu werkt men omgekeerd. Als je dat gedaan krijgt, geef je bouwwerven een adres. Dat maakt een verschil. De aanleg van de groene boulevard, achter het MAS, is een goede zaak. Maar men zou nu al aan het noorden van het Eilandje moeten beginnen te werken.”

Nieuw-Zuid

“Wat in Antwerpen nog moet gebeuren? De Oosterweelverbinding is een absolute prioriteit. En ook de noordelijke heraanleg van de Leien is belangrijk, samen met de Rooseveltplaats. De plannen van de De Keyserlei zijn net bekendgemaakt, ik denk dus dat er schot in de zaak zit. Wat mij momenteel verontrust, is dat de ontwikkeling van Nieuw-Zuid (achter het nieuwe Justitiepaleis, ER) in handen van een projectontwikkelaar gegeven is, die het masterplan gaat bepalen. Maar ik denk ook dat je niet tegelijk het Eilandje en het Nieuw-Zuid kunt ontwikkelen.”