Direct naar artikelinhoud

Procesversneller Kums 'droomt niet van Duivels'

Sven Kums (27) werd door de UEFA meteen tot man van de match gekroond bij zijn Champions League-debuut. Sommige analisten zien de Gent-speler al in het shirt van België. Kums blijft nuchter bij alle lof. Eerst Standard maar eens kloppen morgen.

Het was met een ingehouden glimlach dat hij gisteren De Morgen doorbladerde. Ongetwijfeld trots, maar wie Sven Kums kent, weet dat hij niet iemand is die op de tafel staat te springen. Ook niet wanneer hij in verband wordt gebracht met de Rode Duivels.

De complimenten waren nochtans niet min. "Kums moet niet onderdoen voor Witsel of Nainggolan", stelde ex-bondscoach Aimé Anthuenis. "Kums heeft zijn plaats bij de Rode Duivels", sprak analist Eddy Snelders. En: "Defour heeft er met Kums een te duchten concurrent bij", wist ex-international en analist Marc Degryse.

"Mooi, hé", grijnst Kums. "Maar ik droom niet van de Rode Duivels. Nooit gedaan en ik ga het ook niet doen. Echt, ik ben daar totaal niet mee bezig. We moeten ook eerlijk zijn: de concurrentie op mijn positie is heel groot. Misschien was ik tien jaar geleden met deze prestaties wel al inter- national, want toen haalden veel minder spelers zo'n hoog niveau en speelden ze ook niet in zulke goede competities. Maar nu kom je er niet zo gemakkelijk bij."

Het liefst van al had hij de pagina met lofbetuigingen snel omgedraaid, maar dat was buiten de media gerekend. "Of ik mezelf bij de Rode Duivels zie? Kijk, ik ben geen Witsel, geen Nainggolan en zeker geen Defour. Ik zag hem

donderdag tegen Monaco en ik vond Defour verdedigend spelen. Hij kuiste op wat er moest opgekuist worden. Zo iemand ben ik niet. Ik probeer mijn verdedigend werk te doen, maar ik wil ook aanvallend iets bijbrengen. Kortom: ik ben gewoon Kums. Een ander type middenvelder, met andere kwaliteiten. Waarom zou ik dan alleen een concurrent zijn voor Defour?"

Mandekking

Ron Jans, zijn ex-coach bij Heerenveen, omschreef Kums onlangs nog als een proces- versneller. "Zonder harder te lopen versnelt hij het spel. Kums weet al waar de bal naartoe moet nog voor hij hem aanneemt."

De aanvoerder van AA Gent knikt. "Mijn bedoeling is om de spelers rondom mij beter te maken. Door de bal goed in te spelen, door rust te brengen, de lijnen uit te zetten... De coach verlangt dat ook van mij. Mijn grootste kwaliteit is het feit dat ik weinig balverlies lijd. Weet je, ik val niet graag op. Ik ben zo geen speler. Alleen als het moet, zal ik iemand dribbelen", glimlacht Kums.

"Verlang van mij ook niet dat ik anderhalf uur mandekking speel op iemand. Ik zou het ten eerste niet goed doen en ten tweede zeker niet leuk vinden. Wie zo wil voetballen, zoekt beter een andere speler. Ik heb een dominante ploeg nodig om mij goed te voelen. Een team dat constant verdedigt of op de counter speelt, is niets voor mij."

Het offensieve voetbal van AA Gent past dan ook perfect bij Kums. Hij kan er zijn geliefkoosde spel spelen, net voor de verdediging. "En zeggen dat ik bij Kortrijk nog dé nummer tien wilde zijn. Ik heb toen veel discussies met Hein (Vanhaezebrouck, zijn coach, NP) gehad. Hij zette me altijd rechts of links, terwijl ik centraal wilde spelen. Achter de spitsen kon ik doelpunten maken en assists geven. Maar de coach vond toen dat ik daarvoor te weinig kracht had. Als ik daar nu op terugkijk, had hij gelijk."

In Heerenveen volgde de omscholing tot verdedigende middenvelder - "In Nederland moet je op die positie vooral opbouwend iets bijbrengen." Intussen heeft Kums zich verzoend met zijn rol. Sterker nog, hij is op die positie meer dan ooit de patron van de landskampioen. "Mocht ik in een buitenlandse competitie spelen, zouden de mensen daar meer waarde aan hechten", vermoedt Kums. "De Belgische competitie wordt nu eenmaal een beetje onderschat."

Huiswerk van de coach

Onderschatting, het is een woord dat de Buffalo's niet kennen. Vanhaezebrouck waakt daar ook over. Hij wil niet zien dat zijn ploeg de wedstrijden begint uit te kiezen. Of sporen van decompressie vertoont na een Champions Leagueduel. Kums stelt gerust: "Deze groep wil alles winnen. Wij gaan geen enkele wedstrijd laten schieten."

Vanhaezebrouck heeft ook zo zijn tactiek om de focus meteen te verleggen. "Toen we vorige week zaterdag na de match op Zulte Waregem terug op het oefencomplex kwamen, dacht iedereen dat we naar huis mochten. Maar de coach zei: 'Nog tien minuutjes blijven.' Hij begon die avond al meteen over Lyon. Dat er ons een nieuwe uitdaging te wachten stond. Iedereen kon op een speciale website ook kijken naar de kwaliteiten van zijn directe tegenstander."

Morgen tegen Standard zal het niet anders zijn. Daar zorgt Sven Kums wel voor. De procesversneller van de landskampioen, de man die er op de grote momenten staat - hij scoorde vorig jaar niet toevallig de 1-0 in de titelmatch tegen Standard. En wie weet volgt straks wel de ultieme bekroning. "Voor je land mogen spelen, is het mooiste wat er is."