Direct naar artikelinhoud

België schaart zich achter 'zwak' Europees klimaatplan

België sluit zich aan bij het Europese klimaatstandpunt. Ons land zal tijdens de milieutop vandaag niet doordrukken voor een ambitieuzere tekst. De groene oppositie vindt het een gemiste kans.

Vandaag kloppen de Europese milieuministers het voorstel af waarmee Europa naar de VN-klimaattop gaat. Daar moet in december een akkoord worden afgesloten om de klimaatopwarming tegen te houden. De Belgische positie is intussen vastgelegd na een aantal vergaderingen tussen de milieuministers op de verschillende niveaus.

Ons land schaart zich achter de ontwerptekst die een week terug al uitlekte (DM 11/9). Europa bepleit daarin een vermindering van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen met 60 procent tegen 2050. Hoe dat precies moet, blijft voorlopig onbekend. Ons land is ook voorstander om de uitstoot tegen 2030 al te verminderen met 'minstens 40 procent'. Maar opnieuw: gepreciseerd wordt niet echt.

In het Europese voorstel zitten een aantal sterke voorstellen vervat. Maar uiteindelijk worden ze zelden hard gemaakt. Nochtans is het volgens vele klimaatwetenschappers aan Europa, de beste leerling van de internationale klas, om heel hoog in te zetten.

Net zoals in het asieldossier, is er echter verdeeldheid tussen de lidstaten over de noodzaak van klimaatinspanningen.

Voor de groene oppositie stelt België zich niet sterk genoeg op. Vlaams Parlementslid Hermes Sanctorum: "Progressieve landen in de EU hebben afgelopen weken gepleit om de doelstelling van 70 procent minder CO2 tegen 2050 in het standpunt op te nemen, omdat de klimaatwetenschap ook hiervoor pleit. België steunt dit duidelijk niet. Dat is spijtig, want van Europa wordt verwacht het meest ambitie te laten zien op de top in Parijs."

Vlaams milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) vindt niet dat ons land onder de lat duikt. "Er zijn ook een reeks lidstaten die gepleit hebben voor een doelstelling van 40 tot 70 procent. Dit zou mogelijk een afzwakking van het huidige doel zijn. Wij gaan nu voor een substantiële reductie."