Direct naar artikelinhoud

Nederland rouwt om slachtoffers vliegtuigramp

Sobere radioshows, vlaggen die halfstok hangen en stilte op het spoor en de vliegvelden: de dag van nationale rouw liet Nederland gisteren stilstaan.

Op veel plaatsen hingen vlaggen halfstok: bij gebouwen van de overheid en bij ambassades, maar ook bij veel gewone Nederlanders thuis. Het was pas de tweede keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat de Nederlanders een dag van nationale rouw meemaakten. Eerder kwam dat voor bij de dood van koningin Wilhelmina in 1962.

De beelden waren indrukwekkend. Twee vliegtuigen vlogen de veertig kisten met daarin de stoffelijke resten van slachtoffers van de vliegramp in Oost-Oekraïne van Charkov naar Eindhoven. Na de landing werden de kisten één voor één uit de vliegtuigen gehaald en naar ceremoniewagens gebracht. Naast de nabestaanden woonden ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte de plechtigheid bij. Voor ons land was prins Laurent aanwezig.

Daarna werden de kisten in een stoet van rouwauto's naar Hilversum gebracht. Duizenden belangstellenden stonden langs de weg om de colonne te zien en een groet te brengen.

Tegelijkertijd stonden rond die tijd, vier uur 's middags, de treinen een minuut stil. Deelnemers van sportevenementen pauzeerden, terwijl op de commerciële vliegvelden geen vliegtuigen landden of startten. Rechtszaken werden in de stilteminuut geschorst en in veel supermarkten konden de klanten niet afrekenen. Op de publieke en commerciële tv- en radiozenders was de programmering uiterst sober. Reclames werden geschrapt, muziek werd aangepast en ook bepaalde amusementsprogramma's werden niet uitgezonden.

Om de rouwdag te eindigen, begon 's avonds een stille tocht door het centrum van Amsterdam. Daaraan namen meer dan duizend Nederlanders deel. Veruit de meeste deelnemers aan de tocht gingen, zoals de organisatie had verzocht, gekleed in het wit. Ze droegen witte ballonnen en rode strikjes op de borst.