Direct naar artikelinhoud

Skiër wil hogerop

Er ligt te weinig sneeuw in de skigebieden. En dus hebben nooit eerder zoveel Belgen gebruik gemaakt van hun 'sneeuwgarantie' als nu. Touroperators ontvingen de voorbije dagen tientallen aanvragen tot omboeking naar een hogergelegen skigebied waar wél voldoende sneeuw ligt.

Touroperator Sunweb stuurt tijdens de komende kerstvakantie zo'n 1.000 wintersporters naar de vier populairste skilanden. Gisteren lag in 29 van de 192 aangeboden skistations te weinig sneeuw om de latten te kunnen aanbinden.

Wie daar geboekt had, kan bij Sunweb een beroep doen op een gratis sneeuwgarantie. Die kun je inroepen als tweederde van de liften tot vijf dagen voor het vertrek gesloten is. Sinds Sunweb een zestal jaar geleden dit systeem invoerde, kwam het nooit eerder voor dat er zoveel klanten hun reisorganisator contacteerden met de vraag naar een hotel in een gebied waar wel voldoende sneeuw ligt.

"Het moet van de jaren zeventig geleden zijn dat de afdalingen nog in zo'n slechte toestand verkeerden op dit moment van het jaar", zegt Roel Van den Bekerom van Wintersporters.be. "Alleen in de hooggelegen skigebieden in Frankrijk en Zwitserland lijkt het goed te komen."

Kleine lettertjes

"Wij hebben inderdaad enkele tientallen dossiers in behandeling", zegt woordvoerster Sofie Callewaert. "Dat is nooit eerder gebeurd. Vroeger ging het om een enkeling die ergens tijdens de tweede week van de paasvakantie had geboekt en vaststelde dat de ski-omstandigheden niet meer optimaal waren. Maar deze winter ligt ook tijdens een van de drukste skiperiodes van het jaar her en der te weinig sneeuw."

"Met hun sneeuwgarantie kunnen onze klanten kosteloos annuleren, maar 90 procent kiest voor het omboeken naar een hotel in een hogergelegen skiresort. Gelukkig merken wij dat de Belgen de jongste jaren steeds vaker het zekere voor het onzekere nemen en voor hogergelegen gebieden kiezen die veel sneeuwzekerder zijn."

Toch veroorzaken de strenge voorwaarden die touroperators hanteren ook ergernissen, in het geval van afwijzing. "Wie een skivakantie met sneeuwgarantie boekt, leest er beter de voorwaarden aandachtig op na", legt Antoon Van Eeckhout van de Vereniging van Vlaamse reisbureaus uit. "Elke reisorganisator hanteert andere regels en daar wordt niet van afgeweken. De touroperators willen zo ook vermijden dat klanten lukraak en op het laatste ogenblik willen annuleren of omboeken, zonder dat daar een geldige reden voor is."

Strenger

Ook Thomas Cook en Neckermann bieden een skigarantie aan, maar hun voorwaarden zijn nog strenger dan bij Sunweb. "Bij ons lopen momenteel zeventien dossiers", zegt woordvoerder Koen Van den Bosch. "Ook dat is duidelijk meer dan andere jaren, maar in vergelijking met het aantal klanten dat wij jaarlijks op skireis sturen, blijft dit nog altijd een peulschil."