Direct naar artikelinhoud

Start-up verlaat België: 'Alles gaat te moeizaam'

Engagor, de succesvolle Gentse start-up die activiteit op sociale media meet voor klanten als Coca-Cola en McDonald's, trekt weg uit België. De CEO hekelt hoe moeizaam alles gaat in ons land. De hele heisa rond Uber sterkt hem in zijn beslissing.

Voor het einde van het jaar trekt Engagor weg uit zijn hoofdkan- toor aan het Gentse Patershol.
"Onze dochteronderneming in de VS wordt onze holding en omgekeerd", legt CEO Folke Lemaitre uit in De Tijd. Daardoor verhuist niet alleen het hoofdkwartier, maar ook de vele administratieve lasten en belastingen naar het buiten- land.
Er is meer groeipotentieel in de VS, maar Lemaitre hekelt
ook hoe moeizaam alles gaat in België. "Je hebt de hoge loon- lasten en we hebben onlangs ook moeilijkheden gehad door de gelijkschakeling tussen arbeiders en bedienden."
De heisa rond Uber was een van de druppels die de emmer deed overlopen. De aanpak van Brussels minister voor Mobiliteit Brigitte Grouwels (CD&V) was een brug te ver. "Zij is een van de redenen waarom we wegtrekken uit België", zegt Lemaitre.
"Ze wil geen toegevingen doen en haalt daarvoor allerlei drogredenen aan, zoals de vei- ligheid. Ik ben een fervente Uber-gebruiker en ervaar die ritten altijd als veel veiliger en vriendelijker." (SF)