Direct naar artikelinhoud

'Excuses aan Crombez? Ik zou niet weten waarom'

'Niemand gaat pensioen verliezen.' Hoewel MR-ministers Bacquelaine en Reynders net lijken te bevestigen dat 50-plussers die langer dan een jaar werkloos zijn voortaan een lager pensioen opbouwen, blijft Open Vld-voorzitter Rutten het tegendeel volhouden. 'Er is nog geen beslissing.'

Volgens minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) ligt de wettekst al bij de Raad van State en wordt daarin geen enkele uitzondering gemaakt voor 50-plussers. Met andere woorden: de beslissing is wel degelijk al genomen.

"Dat klopt niet. Die teksten liggen inderdaad bij de Raad van State, maar die komen daarna nog op de regeringstafel. Pas dan wordt de knoop definitief doorgehakt."

Maar momenteel staat er dus geen uitzondering in de tekst? Wie ouder is dan vijftig en langer dan een jaar zonder werk zit, zal voortaan net zoals jongere werkzoekenden minder pensioenrechten opbouwen?

"Zoals net gezegd: dat is niet beslist.

"De premier heeft ondertussen ook heel duidelijk bevestigd dat er helemaal niets beslist is in die zin. Daar hebben we tijdens de onderhandelingen over het zomerakkoord heel bewust voor gekozen. Ik kan dat enkel in duizend talen herhalen: daarover is niets, helemaal niets beslist. En dat is de enige echte waarheid."

Dan is dat toch bijzonder slecht afgesproken? Hoe verklaart u anders dat niet alleen Bacquelaine, maar ook minister Reynders en de N-VA ervan uitgaan dat ze wel degelijk 20 miljoen euro zullen ophalen door die maatregel?

"Ik weet niet of de N-VA daar nog zo over denkt. Dat zal ervan afhangen met wie je daar spreekt, misschien. Wees gerust, alle partijen, inclusief de N-VA, zitten intussen op één lijn.

"We hebben allemaal dezelfde doelstelling: werken moet ook in de pensioenopbouw meer beloond worden dan niet werken. Het mag niet zo zijn dat iemand die dertig jaar gewerkt heeft, minder pensioen trekt dan wie dertig jaar thuis geweest is. Die kentering hebben we ingevoerd tijdens de regering-Di Rupo. Tot dan kon je eindeloos je pensioen opbouwen op basis van je laatste getrokken loon. Toen hebben we beslist dat je vanaf een bepaald moment terugvalt op een basisbedrag. Die maatregel willen we nu verder uitbreiden. Maar die geldt dus niet voor 50-plussers. De realiteit is dat zij veel moeilijker opnieuw aan werk geraken. We moeten niemand sanctioneren zolang we dat probleem niet hebben opgelost."

U bent zelf ook van mening veranderd. Begin augustus was het uw partijgenoot Vincent Van Quickenborne die aankondigde dat de pensioenen van langdurig werkloze 50-plussers wel degelijk zouden dalen.

"Vincent heeft ondertussen al toegegeven dat hij zich daarvoor gebaseerd heeft op een informatienota waar geen gevolg aan gegeven is, omdat niet iedereen zich in die visie kon vinden. Van die nota's worden er in de loop van onderhandelingen verschillende versies opgesteld, met telkens andere pistes. Deze heeft het dus niet gehaald."

Waarom heeft u dan niet eerder ingegrepen?

"Ik stel vast dat niemand dat heeft gedaan begin augustus en dat heeft inderdaad voor veel onduidelijkheid gezorgd."

Of: dit is een doordachte strategie. U bent geschrokken van de reacties en wil voorkomen dat de beslissing straks, na het advies van de Raad van State, alsnog genomen wordt. Daarom torpedeert u die plannen nu alvast.

"Neen, toch niet. Dat had gekund wanneer een andere partij hier een strijdpunt van zou willen maken, maar dat is niet het geval, denk ik. Niemand wil die uitzondering voor 50-plussers per se schrappen."

Politicoloog Carl Devos stelt voor dat u pardon zegt tegen sp.a-voorzitter John Crombez, omdat u hem verweet klinkklare nonsens te verkopen. Ten onrechte, zo blijkt, aangezien de helft van uw coalitiepartners zijn versie onderschrijft.

"Mijn excuses aanbieden aan Crombez? Ik zou niet weten waarom.

"John Crombez heeft heel bewust het beeld opgehangen dat mensen aan pensioen zouden verliezen. Dat is mensen bang maken. Er gaat niemand pensioen verliezen. Niemand. Met deze regering krijg je er pensioen bij. Hij heeft het ook over een verlies van 140 euro. Geen idee waar hij die cijfers haalt. En dat we dat zouden doen voor mensen die veertig jaar gewerkt hebben en dan werkloos worden? Dat staat nergens! Helemaal nergens. Dus ik blijf erbij: Crombez verspreidt klinkklare nonsens en dat is gewoonweg grof."