Direct naar artikelinhoud

Standard & Poor's knipt in vooruitzichten Telenetrating

Ratingbureau Standard & Poor's verlaagt de vooruitzichten van de kredietscore van Telenet van 'positief' naar 'neutraal'. De kredietscore blijft op B+, vrij vertaald: 'lage kwaliteit'.

S&P reageert op het bericht dat het Amerikaanse Liberty na het (mislukte) overnamebod op Telenet zijn greep op de Mechelse kabel- en televisiegroep nog versterkt heeft, met een belang van 58,4 in plaats van 50,1 procent.

En dus de handen vrij heeft de Belgische dochter nog dieper dan nu in de schulden te steken. S&P schat dat Telenet voortaan een schuldenlast zal torsen die zowat 4,5 keer de bedrijfskasstroom bedraagt. "Bijgevolg anticiperen we dat de kans dat Telenet zijn schuldgraad zal kunnen afbouwen op korte en middellange termijn erg beperkt blijft, ondanks de stevige kasstroom", klinkt het.

Het ratingbureau raamde dat de uitstaande brutoschulden van Telenet per eind september 5,4 keer groter waren dan de kasstroom, tegenover 4,2 keer eind december 2011. "We trekken van de brutoschuld niet de cash op de balans af, aangezien de kans dat die naar de aandeelhouders (en dus niet naar de obligatiehouders, nvdr) vloeit erg groot is", merkt S&P op.

S&P plaatst ook een vraagteken bij de toekomstige groei van Telenet, zij het in potlood, gelet op het sterke bedrijfsmodel. Maar minpunten zijn toch de beperkte geografische voetafdruk - die de groep extra kwetsbaar maken voor wijzigingen in de lokale regelgeving of marktomstandigheden - en de sterke concurrentie van het online televisieaanbod van Belgacom (TV Overal, nvdr).