Direct naar artikelinhoud

Sociaal overleg gereanimeerd

De regering heeft de sociale partners groen licht gegeven om het sociaal overleg verder te zetten. Over de al bereikte deelakkoorden wil de overheid bijkomend onderzoek naar de budgettaire impact. Eind maart is de echte deadline voor de Groep van Tien.

Premier Elio Di Rupo moedigt de sociale partners aan om hun gesprekken verder te zetten, en zo het sociaal overleg een kans te geven. Dat bleek na afloop van de bijeenkomst van het kernkabinet en de zogeheten Groep van Tien, met alle vertegenwoordigers van dat sociaal overlegorgaan.

Over de al bereikte akkoorden binnen het interprofessioneel overleg liet Di Rupo weten verheugd te zijn over de geschetste antwoorden. Vorige week raakten de sociale partners het eens over een aantal deeldossiers zoals de welvaartsvastheid, lastenverlagingen en de minimum- en jongerenlonen.

Elio Di Rupo zag er een voedingsbodem in voor het verderzetten van de gesprekken over de andere, meer heikele thema's, zoals de modernisering van de arbeidsmarkt en het statuut arbeiders en bedienden.

Over die belangrijke dossiers zijn werkgevers en werknemers het nog niet eens, maar er is wel een agenda. De modernisering van de arbeidsmarkt zou tegen eind januari worden onderhandeld. Voor het statuut voor arbeiders en bedienden, het moeilijkste vraagstuk, ligt de deadline eind maart.

Bij de sociale partners viel na afloop van het onderhoud met de kern te horen dat de regering wel nog klaarheid wil over de impact van de al bereikte deelakkoorden op het budget. "Zij hebben blijkbaar andere berekeningen dan wij", zei Unizo-topman Karel Van Eetvelt daarover. Toch heeft hij niet de indruk dat de akkoorden ten gronde in vraag gesteld worden. Eenzelfde geluid was te horen bij de vakbonden.

Toch geeft de overheid niet zomaar gewonnen spel. Voor de aanvang van het overleg liet minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open Vld) verstaan dat de deelakkoorden in lijn moeten liggen met het regeringsbeleid. Hij verwees onder meer naar regeringsmaatregelen om langer werken mogelijk te maken. "We gaan niet akkoord met maatregelen die daartegen ingaan", zei de liberale vicepremier. CD&V-vicepremier Steven Vanackere sneerde dan weer dat er 'verdienstelijk' werk geleverd is, maar dat het ging om zaken 'die misschien wel gemakkelijk zijn', met name 'wat geld uitdelen'. ACV-voorzitter Marc Leemans van zijn kant waarschuwde dat de akkoorden een geheel vormen. "Als er dingen uitgehaald worden, dan vervalt alles", verwoordde hij het. "Dit is niet vatbaar voor zwaar geschut, anders gaat het niet lukken met het verdere overleg." Op 1 februari hebben de sociale partners een nieuwe ontmoeting met de regering.