Direct naar artikelinhoud

Di Rupo heeft akkoord financieringswet nodig

Premier Elio Di Rupo (PS) start vandaag met bilaterale onderhandelingen over de begrotingscontrole. Een akkoord over de financieringswet zou hem al een eind op weg helpen.

De federale regering startte zaterdagmiddag de zoektocht naar een half miljard euro om de begroting van 2013 op koers te houden. Verder dan werkafspraken geraakte premier Di Rupo (PS) zaterdag niet. Vandaag start hij met bilaterales om de standpunten van alle regeringspartners te kunnen inschatten.

Ondertussen worden wel de technici aan het werk gezet. Zij bestuderen nu al de cijfers van onder meer de sociale zekerheid en de fiscale inkomsten en moeten uitvorsen of de toekomstige besparingen dit keer wel in de lijn zullen liggen van wat Europa van ons land verlangt. De regering wil absoluut een nieuwe confrontatie met de Europese Commissie en de eurocommissaris voor Monetaire Zaken Olli Rehn vermijden. "We moeten er zeker van zijn dat de Commissie 100 procent achter ons akkoord zal staan en dat alle maatregelen binnen de categorie van de structurele besparingen vallen", zegt een onderhandelaar. De regering heeft nog een beetje tijd, op 21 september moet ze haar besparingsprogramma aan Europa voorstellen.

De sleutel in de hele oefening is de vraag wie hoe veel van de last draagt. Met andere woorden: hoe zal de inspanning verdeeld worden over het federale niveau en de gewesten. In 2014 wacht immers al zeker een gigantische besparing van 3,6 miljard euro.

Veel zal afhangen van de nieuwe financieringswet, waarover vandaag mogelijk een overeenkomst gesloten zal worden door de acht partijen die eind 2011 een communautair akkoord sloten. Vooral CD&V is erop gebrand het symbolische akkoord af te ronden, maar de Franstalige liberalen zijn niet geneigd om de verdeling tussen het federale en de gewesten al op papier te zetten voor 2014. Als de financieringswet er niet doorkomt, moet Di Rupo bijgevolg dubbele onderhandelingen voeren. Met zijn coalitiepartners, maar ook met de drie ministers-presidenten.