Direct naar artikelinhoud

Een kot vol luxe en design

Op twintig vierkante meter staan designmeubels, flatscreentelevisies en inloopdouches. Nieuwe studentenresidenties zijn strak en ademen luxe. 'Jongeren willen trots zijn op hun woning en betalen daar graag extra voor.'

Verwacht geen donkere kamer met een gammele trap, afgebladderd behang en aftands sanitair. De moderne student wil een kot met persoonlijkheid en vol voorzieningen. Een luxueus blank canvas dat zij zelf kunnen inkleuren. Projectontwikkelaars spelen daar gretig op in. Met hip meubilair, goed uitgeruste keukens en inloopdouches hopen ze ouders en jongeren te overtuigen.

Het Antwerpse bureau Living In Funky Environments (L.I.F.E.) zette in de Scheldestad het afgelopen jaar drie studentenhomes neer. 189 kamers in het hart van de stad, waarvan er op dit moment 180 zijn verhuurd. Pierre-Ivan Van Noten: "Aanvankelijk bouwden wij vooral residentiële appartementen. Tegenwoordig zijn studentenkoten ook een interessant investeringsproduct met veel rendement."

Het uithangbord van het kantoor staat op de Paardenmarkt. Het vier verdiepingen tellende hagelwitte gebouw lijkt geen jongeren, maar lofts te herbergen. De vele ramen kijken uit op de campus van de Universiteit Antwerpen. "Ouders zoeken de veiligheid van nieuwbouw", zegt Van Noten. "Zij houden in de gaten of er brandtrappen, rookmelders en nooduitgangen zijn. Hun kinderen willen dan weer trendy luxe op een toplocatie. Maar we gaan niet zover dat we bubbelbaden of stoomovens installeren."

Geen vuilnisbelt

Terwijl de gemiddelde prijs van een kamer volgens de Universiteit Antwerpen 287 euro is, vraagt L.I.F.E. tussen 400 en 600 euro per maand. Kosten van nutsvoorzieningen kosten 50 euro extra. Een flinke som geld voor een kot. Van Noten: "Onze gebouwen zijn architecturale parels. Jongeren zijn ook kieskeuriger dan vroeger. Ze willen trots zijn op hun woning en betalen graag extra om dichtbij de campus te wonen."

Ondertussen stroomt het binnenplein van de residentie Paardenmarkt langzaam vol. De laatste zondag voor de start van het academiejaar is verhuisdag. Enkele pratende studenten steken een sigaret op. Naast hen liggen lege Ikea-dozen. Astrid Danau (23) laat haar moeder de gordijnen aanpassen. "Ze zijn te kort", lacht ze. "Vorig jaar woonde ik in de straat hierachter. Daardoor zag ik dit gebouw verrijzen. Ik dacht dat het appartementen zouden worden. Zodra ik hoorde dat er koten in kwamen, heb ik gebeld. Luxe is voor mij belangrijk, want ik studeer er beter door. Voor mij hoeft een oud afgeleefd kot echt niet."

Elke kamer telt een lavabo, toilet en inloopdouche. Gegeten wordt er in de vier gemeenschappelijke keukens. "Gelukkig", zeggen de Spaanse uitwisselingsstudenten Patricia Padrón (19) en Rosa Aldonza (20). "Wij kennen hier niemand behalve elkaar. Samen koken is de manier om in contact te komen met andere jongeren." Aldonza had aanvankelijk elders een kamer gehuurd. "Ik had de kamer alleen op foto gezien. Toen ik binnenkwam, schrok ik. Het was een vuilnisbelt met amper daglicht."

Geluk boven prijs

Boven Aldonza woont de 24-jarige Griek Tasos Prattos. Zijn kot omvat de volledige hoek van de residentie en telt tien ramen. "Ik heb geen geheimen en als Athener heb ik zon nodig. Maar ik besef dat ik geluk heb. Niet elke student woont zo luxueus, vlakbij zijn school en de uitgaansbuurt."

Op zijn bed liggen nog enkele onopgevouwde kledingstukken. Zijn moeder gaat direct aan het werk. Polixeni Pratte: "Het is de eerste keer dat mijn jongen alleen woont. Mocht ik dit niet hebben gevonden, dan zou ik hem mee terug naar Griekenland hebben genomen." De hogere huurprijs deert haar niet. "Als het om de veiligheid en het geluk van je kind gaat, is niets te duur."