Direct naar artikelinhoud

Australische zwartrijders bedenken 'verzekering' tegen boetes

De Australische minister van Transport dreigt de oprichters van Tramsurance te laten oppakken. Die online-activisten willen een fonds oprichten waaruit de boetes van zwartrijders in Melbourne worden betaald.

"Het is illegaal zonder geldig vervoersbewijs te reizen", zei minister Terry Mulder. "Bovendien is het aanzetten tot het breken van de wet strafbaar."

Zo'n 1.000 forensen hebben gehoor gegeven aan de oproep van Tramsurance om maandelijks vijftien euro te stoppen in een boetepot. Daaruit worden dan hun geldstraffen betaald als ze worden gesnapt op zwartrijden met het openbaar vervoer in Melbourne. Tramsurance wil op 20 juli beginnen met haar actie.

Het initiatief van Tramsurance komt van de negentienjarige Tom Pisel, student aan de universiteit van Melbourne. Die kreeg vorig jaar 135 euro aan zijn broek, omdat hij zijn treinkaartje kwijt was. "We doen dit omdat het openbaar vervoer niet goed werkt", aldus Pisel tegen Reuters.

De sancties op zwartrijden werden verhoogd naar 155 euro, nadat een half jaar geleden uit onderzoek door de Australische krant The Age bleek dat in Melbourne slechts een op de honderd trampassagiers werd gecontroleerd op een geldig vervoersbewijs. Op bepaalde routes door de stad reed gemiddeld zo'n 30 procent van de forensen zonder kaartje. Het openbaarvervoerbedrijf van Melbourne schroefde daarom de afgelopen maanden het aantal controleurs op.

Dit tot groot chagrijn van zwartrijders en ontevreden forensen als Tom Pisel, die Tramsurance bedachten. Ze werden geinspireerd door het Franse Mutuelle des Fraudeurs. Die organisatie werd in mei 2010 opgericht door een groep studenten, buurtbewoners en vrienden om zo goedkoop mogelijk te reizen in Parijs. Maandelijks stoppen Les Fraudeurs vijf à zeven euro in een potje, waaruit eventuele boetes worden betaald. Forensen in Lille hebben het Parijs-initiatief inmiddels gekopieerd.