Direct naar artikelinhoud

Noord-Korea stopt werk in industriezone Kaesong

Noord-Korea heeft het laatste gemeenschappelijke project met Zuid-Korea opgeschort. Na weken van oplopende spanning besloot het gisteren alle Noord-Koreaanse werknemers weg te halen uit Kaesong, de speciale industriële zone waar het land samenwerkt met Zuid-Koreaanse bedrijven.

Het besluit om - in ieder geval voorlopig - het doek te laten vallen over het industriepark, dat net binnen Noord-Korea ligt, valt samen met speculaties dat Pyongyang voorbereidingen treft voor een nieuwe kernproef of raketlancering.

Kaesong werd tien jaar geleden geopend en was een symbool voor de nieuwe samenwerking tussen Noord- en Zuid-Korea. Het complex, waar tal van Zuid-Koreaanse fabrieken gevestigd zijn, biedt werk aan ongeveer vijftigduizend Noord-Koreanen.

Vorige week ontzegde Noord-Korea Zuid-Koreanen die in Keasong werken, al de toegang tot het industriepark. Tijdens een bezoek aan Kaesong zei Kim Yang-gon, lid van het Centraal Comité vande Noord-Koreaanse communistische partij, dat Noord-Korea had besloten het werk in de zone voorlopig neer te leggen.

Volgens hem beledigen de VS en Zuid-Korea de waardigheid van zijn land en proberen ze de zone als het "startpunt voor een oorlog" te gebruiken. De Noord-Koreaanse autoriteiten bekijken nu of de zone gesloten moet worden. "Hoe de situatie zich de komende dagen zal ontwikkelen, hangt volledig af van de houding van de Zuid-Koreaanse autoriteiten", aldus Kim.

Er zijn nog bijna vijfhonderd Zuid-Koreanen werkzaam in de zone, voornamelijk als managers. Maar een aantal bedrijven heeft de productie al moeten stilleggen wegens gebrek aan grondstoffen.

Waarnemers hadden verwacht dat Noord-Korea de industriële zone ondanks de toegenomen spanning zou openhouden. Uiteindelijk is de zone goed voor ruim anderhalf miljard euro aan onderlinge handel.

Verder is de zone een welkome bron van inkomsten voor de Noord-Koreaanse arbeiders die er werken, al wordt hun salaris overgemaakt naar de staat. Hoeveel zij er zelf precies aan overhouden is onbekend.

De zone was de enige plaats waar Noord- en Zuid-Korea nog rechtstreeks contact hadden, nadat Noord-Korea de drie 'rode telefoonlijnen' tussen de twee landen had verbroken.

Zuid-Korea meldde maandag aanvankelijk dat Noord-Korea voorbereidingen aan het treffen was voor een nieuwe kernproef, maar slikte dat bericht later in. Volgens Seoel waren de bewegingen die het had gesignaleerd bij de ondergrondse Punggye-ri testzone uiteindelijk routinewerkzaamheden.

De Noord-Koreaanse media slaan echter nog een oorlogszuchtige toon aan. De staatstelevisie vergastte de kijkers de afgelopen dagen op een menu van programma's over chemische oorlogvoering, kernaanvallen en militaire voorbereidingen.