Direct naar artikelinhoud

Alle farmabedrijven van Johnson & Johnson komen onder koepel Janssen Janssen wordt supermerk

Johnson & Johnson (J&J), sinds 1961 het Amerikaanse moederbedrijf boven Janssen Pharmaceutica, bundelt al zijn farmaceutische activiteiten onder de naam Janssen. Dat zijn niet alleen de Belgische activiteiten van Janssen Pharmaceutica, maar ook die van Centocor, Janssen-Cilag, Tibotec-Virco en Johnson & Johnson Pharmaceutical. Al die merken komen onder een nieuw Janssenlogo.

BEERSE l Het Belgische farmabedrijf Janssen Pharmaceutica gaat 482 banen schrappen in ons land, minder dan aanvankelijk gepland. Dat deelde het bedrijf gisteren na een ondernemingsraad mee.

De plannen van het Amerikaanse Johnson & Johnson om alle farmaceutische activiteiten van de groep de naam Janssen te geven zijn niet nieuw. “Die plannen hangen al enkele jaren in de lucht, maar passen nu in de strategie van J&J om zijn activiteiten te stroomlijnen”, zegt Dirk Collier, secretaris-generaal van Janssen Pharmaceutica in De Tijd. Meer details wil hij niet kwijt. “Er zal daar later deze week vast meer over worden gecommuniceerd.” De vakbonden zien de merkverandering vooral als een extra middel om te besparen. J&J kondigde eind vorig jaar aan dat het zo’n 1 miljard euro wilde snoeien in zijn kosten. Komen de farma-activiteiten samen onder een koepel, dan kunnen diverse onderdelen worden gecentraliseerd, zoals Onderzoek & Ontwikkeling. “Janssen Pharmaceutica in Beerse bestaat uit verscheidene bedrijven, met verschillende managements. Die nemen verschillende beslissingen, waardoor het de jongste jaren ontslagen bleef regenen”, stelt Gijs Laureys (LBC-NVK), secretaris van de ondernemingsraad.Sinds 2001 verdwenen ongeveer 1.500 jobs bij Janssen Pharmaceutica. In november vorig jaar kondigde de directie opnieuw 558 ontslagen aan op een totaal van 4.000 werknemers, maar dat aantal werd gisteren beperkt tot 482. Het bedrijf deelde mee dat het overgaat tot collectief ontslag. De informatieronde is daarmee eenzijdig afgebroken.De vakbonden zijn daar niet gelukkig om, maar hebben weinig onderhandelingsruimte. Laureys: “Er zullen geen banen verdwijnen voor eind maart als er sociale vrede is en de onderhandelingen rustig verlopen.” Met andere woorden: Janssen Pharmaceutica wil geen vakbondsacties meer. De directie wijst erop dat er zestien bijzondere ondernemingsraden zijn geweest, waarin ruim 350 vragen werden behandeld en ruim 25 tegenvoorstellen werden geanalyseerd en beantwoord. Om de medewerkers niet langer in het ongewisse te laten moeten er nu zo snel mogelijk concrete stappen worden gezet”, luidt het. “Daarom kijkt de directie uit naar een verdere constructieve dialoog met de sociale partners.” Vrijdag zitten de partijen weer samen.Terwijl vorige week nog sprake was van 492 ontslagen, dook gisteren het cijfer 482 op. “Tien werknemers kunnen plots intern doorschuiven”, zegt Laureys. Het zou kunnen dat het uitbouwen van de site in Beerse tot een campus voor wetenschappelijk onderzoek daar iets mee te maken heeft.

Janssendochter Tibotec verhuist binnenkort naar Beerse. Er zijn ook geruchten dat Movetis, een spin-out van Janssen, van Turnhout naar Beerse zou trekken, maar dat wordt ontkend. “Het is niet de bedoeling hier een bedrijvenpark op te zetten”, stelt Ludo Lauwers, directielid van Janssen Pharmaceutica. Er zouden voorts nog volop gesprekken bezig zijn.