Direct naar artikelinhoud

Na 'allochtoon' is verbod op hoofddoeken aan de beurt

Een burgerinitiatief zorgt ervoor dat het Gentse hoofddoekenverbod meer dan waarschijnlijk zal sneuvelen. Schepen Mathias De Clercq (Open Vld) blijft het verbod verdedigen, maar zal zich bij een stemming neerleggen bij de beslissing van de rood-groene meerderheid, die tegen het verbod is.

Na het woord 'allochtoon' sneuvelt straks meer dan waarschijnlijk ook het Gentse hoofddoekenverbod. Een aantal verenigingen, waaronder het Minderhedenforum, het Vrouwenoverlegkomitee en Kif Kif, wil het onderwerp zo snel mogelijk op de agenda van de gemeenteraad krijgen en is daartoe zopas handtekeningen beginnen te verzamelen. Als de verenigingen erin slagen om 3.500 handtekeningen te verzamelen, wat erg waarschijnlijk is, is agendering decretaal verplicht. Volgens Naima Charkaoui van het Minderhedenforum is de schrapping van het verbod een logische stap na de "begrafenis" van het woord allochtoon.

Een stemming over het hoofddoekenverbod, die volgens een schatting van burgemeester Termont (sp.a) wellicht in mei zal plaatsvinden, kan haast niet anders dan resulteren in het einde van het verbod. Sp.a en Groen zijn alle twee expliciet voor de afschaffing ervan, en sinds de vorige gemeenteraadsverkiezingen vormen ze de absolute meerderheid (26 van de 51 zetels).

Het hoofddoekenverbod voor stadspersoneel veroorzaakte in 2007 grote verdeeldheid binnen de Gentse coalitie. Open Vld bepleitte een verbod naar Antwerps model, coalitiepartner sp.a was tegen. Om het verbod er door te krijgen, werd uiteindelijk een wisselmeerderheid gevormd met Open Vld, C&V-N-VA en Vlaams Belang.

Een van de architecten van het hoofddoekenverbod was toen Open Vld-schepen Mathias De Clercq. De Clercq toonde zich in debatten destijds een vurig verdediger van een zo ruim mogelijk verbod. "Onze opinie is op dit vlak niet veranderd", zegt De Clercq. "Wat er wel veranderd is, zijn de politieke verhoudingen in deze stad. Vandaag heeft het rood-groene kartel wél een absolute meerderheid. Als die beslist dat het hoofddoekenverbod moet verdwijnen, dan kunnen wij niets anders doen dan de democratie respecteren."

Burgemeester Termont liet eerder al weten dat de Gentse coalitiepartners het onderwerp zelf niet op de agenda zullen zetten. Volgens de burgemeester gaat het hier enkel en alleen om een symbooldossier. "Mij is geen enkel probleem bekend rond dat thema", zo verklaarde Termont onlangs aan het agentschap Belga. "Vandaar dat we het ook geen issue vinden. Maar als er vanuit de basis een initiatief komt met voldoende handtekeningen, dan zal dat behandeld worden."