Direct naar artikelinhoud

De Gelder choqueert en schoffeert

'Ik ben uw gedrag beu', beet Kim De Gelder (24) de voorzitter gisteren toe toen die wilde weten of hij destijds door een gang van een rusthuis had gezworven op zoek naar slachtoffers. Vervolgens deed De Gelder wat hij ook al vlak na zijn arrestatie deed: urenlang zwijgen.

Zijn baard was De Gelder gisteren kwijt, maar zijn streken niet. Op de eerste dagen van zijn proces toonde hij zich al onbeleefd en uitdagend. Gisteren was De Gelder gewoon grof en zelfs agressief.

Voorzitter: "Sta eens recht, meneer De Gelder. Bent u in dat rusthuis geweest?" De Gelder (kwaad): "Vraag het maar aan mijn advocaat. Ik ben uw gedrag beu."Voorzitter (geschrokken): "Mijn gedrag beu? Het is mijn job om je..." De Gelder (opgefokt): "Jaja, mijn advocaat zal nu antwoorden. (roepend) Oké?"

Aanleiding voor de uitbarsting van de jonge doder was de doortocht van twee jonge vrouwen. Die zeiden dat ze quasi zeker waren dat De Gelder twee maanden voor de raid op Fabeltjesland op verkenning was geweest in het rusthuis in Vrasene, waar zij werkten. Ze zeiden dat ze allebei de kriebels kregen toen ze na zijn arrestatie zijn foto in de krant zagen. "We kenden dat gezicht", zei verzorgster Nathalie Verstiggel. Samen met haar collega Leen Stuer stond ze in november 2008 een sigaret te roken. "Toen we terug binnenkwamen, stond een jongeman in de gang. Hij zei dat hij zich slecht voelde en zag er ook heel bleek uit. Hij vroeg of we zijn bloeddruk wilden nemen. Mijn collega deed dat. Daarna verdween hij naar buiten. Toen we even later uit onze kleedkamer kwamen, stond hij helemaal achteraan in de gang. Te kijken naar de naambordjes van de bewoners, denk ik. Uiteindelijk is hij vertrokken met zijn fiets." Terwijl hij hen nochtans had gezegd dat hij tegenover het rusthuis woonde.

De hele procesdag stond in het teken van de moord op Elza Van Raemdonck. De voorzitter had gewaarschuwd voor de schokkende foto's. Op de eerste beelden waren enkel benen en witte pantoffels van Elza Van Raemdonck te zien. Daarna haar uitgestrekte lichaam, op haar rug, tussen haar bed en haar nachttafel. Vervolgens foto's met bloed. En één met ingewanden die vanonder haar tricot-trui puilen.

Watermeter

Waarom Van Raemdonck eigenlijk daar was gevonden en niet aan de andere kant waar de watermeter stond, wilde advocaat Jef Vermassen weten van De Gelder. "Want hij had Elza toch wijsgemaakt dat hij het water kwam opnemen?" De Gelder zei dat hij "uit respect voor de burgerlijke partijen" niet wilde antwoorden. De voorzitter probeerde hem vergeefs op andere gedachten te brengen.

Advocaat Raf Van Roeyen verweet De Gelder dat hij geen spoor van empathie had gemerkt. De voorzitter vroeg hem daarop wat die foto's met hem deden. De Gelder, fel: "Hetzelfde als wat het met de procureur doet: die zit daar ook mee te lachen." Waarop hij de rol van de openbaar aanklager in twijfel trok. "Aan het begin van het proces zei hij dat hij de samenleving vertegenwoordigt. Terwijl hij toch het openbaar ministerie vertegenwoordigt, niet?" De voorzitter maakt er korte metten mee. "Lees nog eens een cursus strafvordering."

Vandaag komt Jozef Heyrman getuigen. Hij verloor zijn vrouw Elza en werd zelf hard aangepakt omdat de politie de moordenaar niet meteen vond.