Direct naar artikelinhoud

Europese waakhond bijt België

België moet zijn publieke financiën sneller en grondiger saneren. Dat is de boodschap van de Europese Commissie voor ons land. 'Er moeten structurele maatregelen genomen worden', waarschuwt eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn.

Terwijl een reeks Europese landen die met economische problemen kampen (denk aan Frankrijk en Spanje) een beetje ademruimte krijgt van de Europese Commissie, blijft België onder strak toezicht. Tijdens een persconferentie over de economische prognoses voor alle lidstaten beet de Finse eurowaakhond Rehn gisterenochtend naar ons land.

In het hoofdstuk 'België' van de studie geeft de Europese Commissie haar balans van onze economie. Vooral naar de groeicijfers en het begrotingstekort werd lang uitgekeken. België beëindigt het voorbije jaar 2012 met een budgettair tekort van 3 procent van het bbp. Maar de financiële steun voor Dexia eind 2012 is hier niet in verrekend, waarschuwde Rehn snel. "Als dat moet, kan het tekort ver boven de 3 procent uitkomen. Het zou 3,7 procent kunnen worden."

Slecht nieuws, aangezien België met zo'n begrotingstekort een boete boven het hoofd hangt. Het Europees statistiekbureau Eurostat geeft over enkele weken haar oordeel of de kapitaalsverhoging voor Dexia meegerekend moet worden.

Begrotingstekort

Rehn bracht ook somber nieuws voor 2013 en de daaropvolgende jaren. Zonder extra maatregelen zal het Belgische begrotingstekort oplopen tot 3 procent in 2013. Dat is een stuk boven de doelstelling van 2,15 procent van de Europese Commissie. Ook daarvoor dreigt een boete van de Europese waakhond Rehn. En zonder nieuwe ingrepen stijgt het Belgische begrotingstekort verder tot 3,2 procent in 2014, terwijl de regering net het omgekeerde moet doen: het deficit verder terugdringen tot 1,1 procent.

Net als het planbureau rekent de Commissie slechts op een economische groei van 0,2 procent in België. Dat is niettemin beter dan het gemiddelde in de eurozone. De economie van de eurolanden zou dit jaar met 0,3 procent krimpen. Voor volgend jaar voorspelt de Commissie een groei van 1,5 procent in België en 1,4 procent in de eurozone.

Op het vlak van de staatsschuld merkt Europa op dat onze schuld steeg van 97,8 procent van het bbp in 2011 naar 99,8 procent in 2012. De vervroegde terugbetaling van KBC hield ons land onder de psychologische grens van de 100 procent. De Belgische bank-verzekeraar betaalde in december 3 miljard euro staatssteun terug.

One-shots

De analyse van Rehn is kritisch. De economische prognoses zijn verontrustend. "Ze moeten een snel antwoord krijgen", benadrukte hij. België dreigt het in de komende twee jaar moeilijk te krijgen, zeker omdat bij de laatste begrotingscontrole vooral eenmalige maatregelen ('one-shots') genomen werden door de regering-Di Rupo.

Rehn maande België dan ook aan om in te grijpen in de openbare financiën. "We verwachten dat de Belgische regering de nodige structurele maatregelen neemt om op koers te blijven de komende jaren", vertelde hij. Ons land moest tussen 2010 en 2012 een jaarlijkse structurele inspanning van gemiddeld 0,75 procent leveren, maar het is "iets minder dan de helft van de vereiste inspanning geworden". Volgens de Fin hangt dat deels samen met "het feit dat de onderhandelingen voor een regering 540 dagen duurden".

Op vragen over de uitspraken van vicepremier Laurette Onkelinx (PS) wilde Rehn niet reageren, ondanks herhaaldelijk aandringen. De socialistische kopvrouw gelooft niet dat België zijn tekort kan wegwerken voor 2015 (DM 22/2). De Franstalige socialisten, met Onkelinx en voorzitter Paul Magnette op kop, verzetten zich tegen de 'liberale hardliners' binnen Europa.

Premier Elio Di Rupo (PS) gaf gisterenmiddag commentaar op de Europese prognoses voor België. Hij bleef zeer diplomatisch. "Iedereen moet zijn eigen verantwoordelijkheid nemen. Ik neem de mijne. En de Europese Commissie moet dat ook doen." De premier verzekerde tegelijk dat het Dexia-dossier geen cent meer zal kosten aan de Belgen. "Ik respecteer de Europese berekeningen en parameters, maar we moeten nu vooral op zoek gaan naar economische groei. Dat is onze eerste doelstelling."

Ook minister van Begroting Olivier Chastel (MR) "heeft kennis genomen" van de Europese cijfers. "Europa merkt toch op dat we voor het jaar 2012 een grote inspanning hebben gedaan. Er blijft nog werk aan de winkel, zeker. We zullen de zaken moeten bekijken tijdens de begrotingscontrole in maart."