Direct naar artikelinhoud

Greipel spurt naar de zege in Australië

Het was alweer feest op East Terrace in Adelaide. Aan de Lotto-wagen vielen stafleden en renners elkaar uitgelaten om de hals. André Greipel had zich net als vorig jaar de snelste getoond in het criterium dat de Tour Down Under voorafgaat.

"Dat zijn er dus al vier, hè mannen." Ploegleider Herman Frison lachte zijn tanden bloot, na drie ritzeges in Gabon en winst in de People's Choice Classic. Dockx deed er in Gabon zelfs nog eentje bij. Vijf zeges dus. Dertig rondjes van 1,7 kilometer met op het einde een juichende Greipel. "Ik moest het enkel nog afmaken. Ik werd perfect gegangmaakt door mijn spurttrein", zei de Duitser na de podiumceremonie.

Het criterium was nog niet goed op gang geschoten of Jens Voigt, enkele maanden geleden 41 geworden, muisde er vanonder. Hij kreeg gezelschap van de Australiër Zakkary Dempster en samen zongen ze het bijna tot het einde uit.

Al die tijd nam Olivier Kaisen met de jonge Tim Wellens in zijn spoor het peloton op sleeptouw en hield hij het duo in het vizier. Nadat het tweetal vooraan uitgezongen was, was het aan de overige vijf Lottorenners.

"In de slotronde hebben mijn ploegmaats het heft resoluut in handen genomen", vertelde een dolgelukkige Greipel. "De snelheid lag zo hoog dat niemand er nog in slaagde in mijn buurt te komen. Hopelijk kunnen we dit doortrekken in de Tour Down Under. De voorbije weken hebben we hier in Australië flink getraind op onze sprint. Leuk als dat dan meteen resultaat oplevert."