Direct naar artikelinhoud

Inschrijvingsgeld van niet-Europese student omhoog

Universiteiten en hogescholen mogen meer studiegeld eisen van niet-Europese studenten. Nu betalen zij nog evenveel als Belgische jongeren.

Het aantal buitenlandse studenten is de afgelopen dertien jaar meer dan verviervoudigd. Terwijl er in 1999 nog 836 niet-Europese studenten waren aan de Vlaamse instellingen voor hoger onderwijs, is dat in 2011 opgelopen tot 3.562. Zij profiteren van de lage studiegelden. Onderwijseconoom Ides Nicaise (KU Leuven) pleitte daarom onlangs voor een verhoging van de inschrijvingsgelden. Als dat niet zou gebeuren, zou het systeem door de buitenlandse toestroom onder druk komen.

Op dit moment betalen jongeren - ook de niet-Europese - 596,30 euro per academiejaar. Daar kan nu verandering in komen, zegt minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a). "De hoger-onderwijsinstellingen mogen het inschrijvingsgeld van niet-EU-onderdanen verhogen." Smet neemt op korte termijn contact op met de universiteiten en hogescholen.

De geplande maatregel kan op veel enthousiasme rekenen. "Smet hoeft ons dit niet eens te vragen, dat hij het maar meteen invoert", reageert André Oosterlinck, voorzitter van de Associatie KU Leuven. "Op dit moment is het maximale inschrijvingsgeld voor niet-Europese studenten bij wet vastgelegd. Hij kan dat heel gemakkelijk wijzigen, waardoor wij tot 10.000 euro per jaar kunnen vragen."

Door de stijgende studiegelden zouden armere maar talentvolle buitenlanders wel kunnen worden ontmoedigd om voor Vlaanderen te kiezen. "Als we ook nog eens een sociale politiek voor de rest van de wereld moeten voeren, wordt ons systeem onhoudbaar", zegt Oosterlinck.