Direct naar artikelinhoud

Frankrijk kwaad op Duitsland omdat voedingssalon in Keulen foie gras weigert

Het zit er bovenarms op tussen Frankrijk en Duitsland. Aanleiding van de minirel is de beslissing van de voedingsbeurs Anuga in Keulen om dit jaar foie gras te bannen. De grootste voedselbeurs ter wereld, die begin oktober plaatsvindt, gaat daarmee in op de bezorgdheid van enkele dierenwelzijnsorganisaties, die vinden dat ganzen tijdens de productie van foie gras te veel afzien.

Het verbod is meteen ook een dikke streep door de rekening van Frankrijk, Bulgarije en Hongarije, die vast van plan waren op de voedingsbeurs uit te pakken met hun foie gras.

Vooral in Frankrijk kunnen ze niet lachen met de boycot, die ze discriminerend noemen. Bruno Le Maire, minister van Landbouw is al in zijn pen gekropen om zijn Duitse collega de mantel uit te vegen. "Voor de Franse deelnemers is het belangrijk hun foie gras te kunnen tonen aan de talrijke aankopers die het salon bezoeken, zeker met de feestdagen in zicht", schreef Le Maire. "In elk geval, als het verbod wordt aangehouden, dan kan ik me niet voorstellen dat ik aanwezig zal zijn op de opening van het voedingssalon." De minister voegde er nog aan toe dat het geen pas geeft om te wijzen naar de wrede manier waarop de ganzen worden vetgemest, omdat het procedé volgens hem verloopt volgens de wettelijke bepalingen. En of we morgen alle soorten vlees als schandelijk gaan bestempelen, vroeg Le Maire zich nog af.