Direct naar artikelinhoud

Amerikaanse vliegtuigkaper na veertig jaar gevat

Hij ontsnapte uit de cel toen hij een straf voor moord uitzat, kaapte een vliegtuig, kreeg het losgeld en verdween jarenlang in het niet. Na veertig jaar op de vlucht geweest te zijn voor de FBI werd de Amerikaan George Wright (68) gepakt in Portugal.

Wright werd in 1962 veroordeeld voor de moord op de uitbater van een pompstation in New Jersey. Hij schoot de man dood tijdens een van de verschillende gewapende overvallen die hij, samen met enkele kompanen, pleegde in de nacht van 23 november. Wright werd snel gevat en kreeg levenslang. Acht jaar later ontsnapte hij uit de gevangenis. Volgens de FBI werd hij daarna lid van de militante beweging Black Liberation Army.

In 1972 dook hij weer op in een vliegtuig van Delta Air Lines van Detroit naar Miami. Wright, die zich verkleed had als dominee, haalde plots een vuurwapen uit zijn uitgeholde bijbel en hield passagiers en kabinepersoneel onder schot. Hij voerde de kaping uit samen met drie mannen, twee vrouwen en drie kleine kinderen. Zijn vriendin en zijn tweejarige dochter maakten deel uit van die groep. De kapers eisten een miljoen dollar losgeld in ruil voor de vrijlating van de 86 passagiers. Belangrijke voorwaarde was dat de agent van de FBI het geld enkel gekleed in een zwembroek moest komen afgeven.

Zo gebeurde het ook en de gijzelaars werden vrijgelaten, waarna de piloot verder naar Boston vloog en van daaruit naar Algerije. Daar vroegen Wright en zijn gezelschap asiel aan. Dat lukte niet: Algiers nam het vliegtuig en het geld in beslag en gaf dat terug aan de VS. De kapers werden even aangehouden, maar mochten snel weer gaan. De groep verdween even van het toneel maar dook later weer op in Frankrijk. Daar werden vier kapers in 1976 aangehouden en veroordeeld. George Wright was daar niet bij. Hij dook onder en bleef jarenlang spoorloos.

Tot in 2002 een taskforce werd opgericht die alle oude ontsnappingszaken in New York en New Jersey onder de loep nam. De speurders analyseerden alle politieverslagen die in de jaren zeventig over Wright waren verschenen, interviewden opnieuw de gijzelaars en de piloten en lieten nieuwe foto's van de gangster ontwerpen aan de hand van verouderingstechnieken. Jaar na jaar werd geduldig gewroet in het dossier en uiteindelijk ontstond een hele lijst van mogelijke schuilplaatsen. Een daarvan was in Portugal, waar afgelopen weekend meteen de politie werd gewaarschuwd. Maandag werd Wright gearresteerd in afwachting van zijn uitlevering aan de VS.