Direct naar artikelinhoud

Black Sabbath na 43 jaar weer op één

Ozzy Osbourne en de zijnen zijn back. Met hun album 13 stootte Black Sabbath door naar de top van de Britse hitlijst en dat was toch alweer bijna 43 jaar geleden.

Ozzy Osbourne is in shock. Zijn wilde levensloop indachtig zal hij dat in het verleden wel vaker geweest zijn, maar nu is de oorzaak bepaald opzienbarend. Samen met twee van de drie andere heavy-metalveteranen van zijn groep Black Sabbath prijkt hij namelijk aan de top van de Britse charts. De laatste keer dat dat gebeurde was in 1970 met de plaat Paranoid, hun doorbraakalbum.

Het is meteen een record: dat van de grootste tijdspanne tussen twee nummer 1-noteringen in. Daarmee verslaat Black Sabbath die andere oude rot Rod Stewart. Zijn album Timestond vorige maand op nummer één van de Britse hitlijst en dat was voor hem 37 jaar geleden.

Het succes heeft de excentrieke frontman naar eigen zeggen "van zijn sokken geblazen". 13 opnemen, was dan ook een hindernissenparcours van twee jaar. Drummer Bill Ward stapte op na een dispuut over zijn contract en werd vervangen door Rage Against the Machine-ster Brad Wilk. Bij gitarist Tony Iommi werd even later kanker vastgesteld. Een enorme klap, zo vertelde Osbourne in een interview geciteerd op BBC. "'Dit is waanzin', dachten we. Maar Tony was elke dag op de afspraak."

Volgens Osbourne, 64 jaar ondertussen, is het geen toeval dat de "oudjes" het tegenwoordig zo goed doen in de charts. "De hitlijsten worden gedomineerd door geproduceerde rommel. Maar wij, Rod en Elton John hebben iets anders. Wij verstaan ons vak."