Direct naar artikelinhoud

Fitch waarschuwt België voor impact vergrijzing

Zonder bijkomende hervormingen in het licht van de toenemende vergrijzing riskeren verschillende geavanceerde econo- mieën, waaronder België, te maken te krijgen met "een tweede schuldencrisis op lange termijn". Dat stelt het ratingagentschap Fitch.

"Weinig landen zijn blootgesteld aan een dreigend risico. Maar zonder ingrepen in de pensioenstelsels verwacht Fitch zich eraan tijdens het komende decennium de kredietwaardigheid van landen, die onder druk staan door de vergrijzingskost, te zullen verlagen", zo staat te lezen in het Fitch-rapport De vergrijzingskost: de tweede budgettaire crisis, dat gepubliceerd werd.

Volgens Fitch zal het begrotingstekort van veel Europese landen "exploderen". Het gemiddelde begrotingstekort van landen die onvoldoende hervormen, zal tegen 2020 stijgen tot 6,9 procent van het bbp, en tegen 2050 toenemen tot 119,4 procent van het bbp, verwacht het ratingagentschap. "Zonder hervormingen om de arbeidsproductiviteit op te drijven en/of om de participatiegraad in verschillende geavanceerde economieën op te drijven, zou de vergrijzing zich kunnen vertalen in een terugval van het bbp op de lange termijn, wat het begrotingstekort verder uitdiept", meent Fitch.

Japan, Ierland en Cyprus zijn landen die het meest blootgesteld zijn aan stijgende kosten gelinkt aan de vergrijzing. België riskeert, samen met Luxemburg, Malta en Slovenië, "de meeste gevolgen te ondergaan op lange termijn".

De Europese landen die momenteel tot de noodlijdende gerekend worden, zoals Portugal, Italië en Griekenland, hebben "op een efficiënte manier de langetermijnimpact van de vergrijzing op de overheidsfinanciën geneutraliseerd", merkt de kredietbeoordelaar op.