Direct naar artikelinhoud

Jambon bemoeit zich met sollicitatie bij overheid

Minister Jan Jambon (N-VA) heeft aanbevelingsbrieven geschreven voor een klokkenluidster. De vrouw verloor haar baan bij de politiezone HaZoDi nadat ze in 2011 gesjoemel en machtsmisbruik had aangeklaagd.

Eén brief is bij het Limburgse provinciebestuur beland. Zij zitten volgens TV Limburg "verveeld" met de zaak. Voor Kamerleden is inmenging met sollicitaties bij overheden verboden. Over ministers zegt de code echter niets.

De minister ziet zelf geen graten in zijn actie. Zelfs al zegt hij in de aanhef letterlijk dat het "uitzonderlijk is" dat "ik in mijn hoedanigheid van Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken een sollicitatiebrief van een medewerkster van de politie wil ondersteunen". Hij vraagt uitdrukkelijk om de - spontane - sollicitatie van Mary Ann Vonckx te bekijken. "Ik ben er van overtuigd dat zij deze remotie verdient én over de juiste competenties beschikt om bij uw diensten aan de slag te gaan."

Volgens zijn woordvoerder heeft Jambon gereageerd op een vraag van de vrouw. "Zij heeft een moeilijke tijd achter de rug en verdient een tweede kans." Dat hij daarvoor officieel briefpapier gebruikt, noemt de woordvoerder "het bewijs dat er open kaart is gespeeld". "De minister vraagt in de brief uitdrukkelijk om alle regels en procedures te respecteren."

Stefaan Van Hecke (Groen) ziet in het incident het zoveelste argument om de deontologische regels voor ministers en parlementsleden aan te scherpen.