Direct naar artikelinhoud

Turkse bende smokkelde mensen, drugs en wapens

Criminele organisatie bracht tienduizenden Koerden naar Groot-Brittannië

Begin dit jaar werd Omer Gulbahar door de Brusselse correctionele rechtbank bij verstek veroordeeld tot tien jaar cel en een boete van meer dan een half miljoen euro. De 30-jarige Turk werd beschouwd als de leider van de Belgische tak van een Turks-Koerdische criminele organisatie die tienduizenden vooral Turkse Koerden naar Belgische en Franse havens had gesmokkeld, en van daaruit naar Groot-Brittannië. "Naast mensen werden er ook drugs en wapens gesmokkeld", zegt het rapport. "De hoofdbeklaagde staat in het milieu bekend als een belangrijke wapentrafikant. Hij opereerde vanuit Luik, waar een café als safehouse en afspreekpunt gebruikt werd."

Uit het strafdossier blijkt dat de bende samenwerkte met de Koerdische organisatie PKK en met de Turkse islamitische Fetullahorganisatie. Tegen de leider van Fetullah lopen in Turkije verschillende rechtszaken wegens het ondermijnen van de Turkse lekenstaat. Een militante van de PKK reisde ongeveer de hele wereld rond. Eerst werd ze vanuit Turkije met het vliegtuig naar Japan gebracht, omdat mensen met een Turkse nationaliteit geen visum nodig hebben in Japan. Vervolgens ging de reis naar Italië, waar ze politiek asiel aanvroeg en in een opvangcentrum terechtkwam. Daar werd ze door de PKK uit het opvangcentrum gehaald en naar Denemarken gebracht, waar ze opnieuw asiel aanvroeg, in een centrum werd opgevangen en daar opnieuw door de PKK weggehaald werd. Vanuit Denemarken arriveerde ze uiteindelijk via Duitsland in België.

Het rapport noemt deze bende een schoolvoorbeeld van een criminele organisatie die gebruikmaakt van transportfirma's als dekmantel. Uit afgetapte telefoongesprekken van een Turkse transportdirecteur in Duitsland bleek hoe men tewerkging. De man zocht betrouwbare truckers die kunnen zwijgen en illegalen naar Engeland wilden smokkelen. Ze kregen duizend euro per rit of ongeveer 15.000 euro per maand. Chauffeurs die te veel babbelden tegen hun collega's werden naar Spanje gestuurd, waar ze veel minder geld verdienden.

(GT)