Direct naar artikelinhoud

Opnieuw levenslang gevraagd voor sms-moord

Tongeren l Voor de tweede keer in nog geen jaar tijd heeft een volksjury Maura Van Lommel en haar zoon Andy Hermans schuldig verklaard aan de moord op Stefanie De Mulder. Het openbaar ministerie vraagt levenslang.

Het proces over de zogeheten sms-moord moest worden overgedaan voor het Limburgse assisenhof omdat de assisenvoorzitter tijdens het eerste proces voor een Antwerpse volksjury blijk had gegeven van partijdigheid.

"Monsterlijk." Openbaar aanklager Filip Claes had niet veel woorden nodig om de "strafexpeditie" te omschrijven die Stefanie De Mulder het leven kostte. In de nacht van 11 op 12 augustus 2004 werd het meisje door Maura Van Lommel en Andy Hermans bewusteloos geslagen met een knuppel. Daarna gooiden ze haar van de trap en wurgden ze haar met een riem. Ze dumpten het lichaam in een Antwerps havendok.

Met hun "duivelsplan" wilden moeder en zoon wraak nemen op Gilbert De Mulder. Van Lommel (47) had een latrelatie met De Mulder, maar het koppel maakte vaak ruzie, soms met geweld. Van Lommel voelde zich bovendien bedreigd door Stefanie, die alles van haar vader gedaan kreeg. Andy Hermans (25) koesterde ondertussen een heimelijke boon voor de knappe Stefanie, maar zij moest niets van hem weten.

Volgens openbaar aanklager Claes was het idee om Stefanie te vermoorden "al meer dan een jaar aan het gisten in de verziekte breinen van de beschuldigden". Jef Vermassen, die optreedt namens de familie van het slachtoffer, zei het nog nooit te hebben meegemaakt dat het moordplan zo lang voor de feiten tot stand kwam.

Door de sms-berichten die moeder en zoon een paar dagen voor de feiten naar elkaar verstuurden, kwam volgens Vermassen duidelijk het gruwelijke van de zaak aan het licht. "Spijtig, want ik had er anders wel zin in", zo liet Hermans aan zijn moeder weten nadat hun plan voor de tweede keer in duigen was gevallen.

Met de sms "Pap in holland, prinses alleen, tijd voor ons plan" zou Van Lommel die elfde augustus alles in werking hebben gezet. Ze sprak met haar zoon af in een obscuur café in de Mechelse stationsbuurt. Daar werd het scenario nog eens overlopen.

Voor de jury in beraadslaging ging over de schuldvraag zei Maura Van Lommel dat ze wel degelijk schuldig is aan de feiten en dat ze haar verantwoordelijkheid daarvoor wil opnemen. Ook de advocaten van Andy Hermans betwistten de schuldvragen met betrekking tot de doodslag en de voorbedachtheid niet. Bij het ter perse gaan was de jury nog altijd in beraadslaging over de strafmaat. (ss)