Direct naar artikelinhoud

'Te trage' rechter is dossiers kwijt

De Gentse KI heeft onderzoeksrechter Yves Vanmaele van vijf dossiers gehaald. Sommige van zijn onderzoeken liggen al jaren stof te vergaren.

De kamer van inbeschuldigingstelling (KI) in Gent boog zich over een lijst met onderzoeken waarin Yves Vanmaele, al een kwarteeuw onderzoeksrechter in Veurne, al jaren talmt en geen enkele onderzoeksdaad meer stelde. Dominique Debrauwere van het parket-generaal in Gent bevestigt: "De KI oordeelde dat sommige van zijn dossiers al veel te lang stil liggen. Of met andere woorden: dat er dus niet in wordt gewerkt. Het is duidelijk dat er dringend schot in die zaken moet komen. Anders dreigt het parket van Veurne te laat te komen om alsnog een strafvordering in te kunnen stellen."

Schrik voor de verjaring dus. "In principe heeft het parket vijf jaar de tijd en in theorie kan die termijn gestuit worden tot maximaal tien jaar alvorens ze een strafvordering instellen." De vijf dossiers zijn naar verluidt zeker geen gecompliceerde fraude-onderzoeken. In het arrest van de KI staat volgens Debrauwere dat Vanmaele talmde in dossiers over diefstallen van nalatenschappen en opeens ook niet meer verder werkte aan een drugsonderzoek.

Vanmaele bleef deze week weg op de zitting van de KI. Sinds eind vorig jaar zit Vanmaele thuis wegens ziekteverlof. Filiep Jodts, procureur des Konings van Veurne, weigerde gisteren elk commentaar. Het is duidelijk dat de nieuwe procureur niet opgetogen is over het werk - of beter: het niet-geleverde werk - van de geviseerde onderzoeksrechter.

Dominique Debrauwere noemt het de taak van elk parket om het parket-generaal te briefen over langdurige onderzoeken. "Het is dan aan de KI om te zorgen dat er met spoed wordt gewerkt in die dossiers. Die maatregelen zijn nu getroffen."

Debrauwere beklemtoont dat er geen tuchtonderzoek loopt tegen Yves Vanmaele. Hij blijft dus gewoon aan de slag.