Direct naar artikelinhoud

Internetwinkels nekken keten Schoenenreus

De winkelketen Schoenenreus is in nood. Steeds meer schoenen worden online besteld en er worden ook gewoon minder schoenen gekocht. Andere winkels zullen dus onvermijdelijk volgen.

"Schoenen eerst passen is passé", titelde de Nederlandse krant Het Parool begin deze week. Dat was na de aankondiging van Macintosh Retail Group, de eigenaar van de Brantano-schoenwinkels, dat het één op de tien winkels dicht doet. Macintosh zei dat het niet kon opboksen tegen het aanzwellende succes van internetwinkels. Gisteren volgde Schoenenreus, een discounter in schoenen, met 200 winkels een een omzet van 80 miljoen euro. De Nederlandse winkelketen is failliet verklaard, maar 140 winkels zullen een doorstart maken. In Vlaanderen zullen 10 van de 29winkels sluiten.

Ook Schoenenreus kon de concurrentie niet aan met onlineschoenwinkels, zoals Zalando, de absolute Europese nummer één. Tussen 2010 en 2011 ging de omzet van het Duitse Zalando drie keer hoger, tot 510 miljoen euro. Cijfers voor 2012 zijn er nog niet, maar omdat de internetsite steeds meer landen aan het veroveren is, zal die wellicht nog zijn aangedikt.

Maar wat maakt Zalando zo aantrekkelijk dat de consument er de traditionele schoenwinkels links voor laat liggen? Wel de internetwinkel heeft maar liefst 1.000 merken in aanbod, van bekende, trendy merken tot designschoenen. Er zijn geen verzendingskosten en terugsturen is ook gratis. Bovendien belooft de internetwinkel dat de schoendoos de volgende dag al thuis wordt geleverd.

De klassieke schoenwinkels hebben veel te laat ingezien dat online verkopen ook voor hen belangrijk was. Want geef toe, een schoen moet je toch aandoen voor je hem koopt? Niet zo dus.

Volgens Gino Van Ossel, retailexpert van de Vlerick Management School, is het niet verwonderlijk dat de eerste serieuze klappen in Nederland vallen, gezien e-commerce daar enkele jaren voorsprong heeft. Om een voorbeeld te geven: Zalando ging in 2010 van start in Nederland en pas vorig jaar in België. "Maar we zullen het hier ook gaan voelen, daar waarschuw ik al een tijdje voor", stelt hij.