Direct naar artikelinhoud

Asielzoekers worden niet langer ondergebracht in hotelkamers

Al drie weken zit er geen enkele asielzoeker meer op hotel. Drie jaar lang moest de regering hotelkamers huren, staatssecretaris De Block (Open Vld) kon daar nu een einde aan maken.

Midden 2009 startte de regering met het hotelasiel, wat ertoe zou leiden dat op piekmomenten meer dan 1000 asielzoekers in kamers in en rond Brussel hokten. Op het dieptepunt van de crisis boekte Fedasil, dat de opvang van de asielzoekers verzorgt, in 22 etablissementen kamers. De laatste jaren was het aantal asielzoekers dat nog op hotel verbleef wel al flink geslonken. Eind augustus 2011 ging het nog om 230 asielzoekers, allemaal minderjarigen zonder begeleiding van ouders of andere familieleden.

Maar sinds eind december is ook dat verleden tijd. "We moeten niemand meer op hotel opvangen", zei staatssecretaris De Block in de commissie bij de bespreking van haar beleidsbrief. "En we konden zelfs beginnen met de afbouw van de noodopvangcentra." Die centra werden oorspronkelijk opgericht om de ergste noden te lenigen voor zes maanden, maar bleven uiteindelijk twee jaar bestaan. Twee opvangcentra, in Bastogne en Weelde, zijn intussen gesloten.

Voor het eerst sinds de zomer van 2007 gaat het aantal opgevangen asielzoekers ook in dalende lijn. "Deze winter is de bezettingsgraad van het opvangnetwerk voor het eerst zelfs gezakt onder de saturatiegrens, een drempel waarboven het moeilijk wordt om aan elke asielzoeker een opvangplaats te garanderen", verklaarde De Block nog.

De liberale staatssecretaris gaf ook de recentste cijfers over de gezinshereniging. Twee jaar terug werden er nog 41.336 verblijfskaarten afgeleverd voor 'gezinsherenigers' of familieleden van nieuwe Belgen. In 2011 daalde dit licht tot 36.828 kaarten, in 2012 speelde het effect van de nieuwe wet pas echt en werden er nog 30.828 kaarten uitgereikt. Ongeveer 50 procent van alle aanvragen wordt geweigerd. Van deze weigeringen gebeurt de helft op basis van onvoldoende bestaansmiddelen.

"De wet komt op die manier voor een belangrijk deel aan de doelstelling tegemoet", zegt Nahima Lanjri (CD&V), de bezielster van de nieuwe wet. "We willen met deze nieuwe wet vooral de nieuwkomers een betere toekomst geven in ons land. Voldoende en stabiele inkomsten zijn daarbij heel belangrijk."