Direct naar artikelinhoud

Joris Nees (33 jaar, Antwerpen) werkt in een communicatiebureau

'Overschakelen op witte producten'

Het leven van een single is geen lachertje. Wie alleen is, betaalt evenveel voor een tv-abonnement, een internetaansluiting of stroom als gezinnen of samenwonenden. Ook gemeentebelastingen zijn haast even duur. Ook aan voedsel geven singles doorgaans meer uit dan samenwonenden. "Het is mij al regelmatig overkomen dat ik op het einde van de maand op mijn bankrekening op nul stond. In het begin van de maand at ik bio, op het einde kocht ik alleen nog witte producten", vertelt Nees. "In de supermarkt vind je wel veel eenpersoonsmaaltijden, maar die zijn soms zo duur dat je evengoed op restaurant kunt gaan."

Duurzaam kun je het singlebestaan niet noemen. Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat gescheiden mannen ouder dan 35 jaar de minst duurzame groep zijn. Nieuwe concepten van samenwonen dringen zich op. Nees: "Ik zou best wel met een aantal mensen met hetzelfde profiel onder een dak willen samenwonen. Vijf aparte flats en een verdieping om gezamenlijk te koken. Ook kan er een gemeenschappelijke poetsdienst in huis worden gehaald. Zo'n formule is ecologischer. Daar zit zeker toekomst in.

"Maar Fortis? Moet ik klant worden bij Fortis nu die bank de rekeningen voor singles goedkoper maakt? Daar heb ik weinig zin in."