Direct naar artikelinhoud

BankenStrengere kapitaalregels in de maak

Het Bazelcomité, dat de kapitaalregels voor banken uitvaardigt, bereidt nieuwe regels voor om een herhaling van de bankencrisis te voorkomen. Vorig weekend bereikten de centrale bankiers en toezichthouders van de 27 landen, waaronder België, daarover een akkoord. Er komt een rem op het gebruik van allerlei hybride instrumenten om het kernkapitaal van banken te versterken. Banken krijgen ook een beperking van hun schuldgraad opgelegd en zullen in goede tijden een grotere kapitaalbuffer moeten aanleggen.

ConjunctuurTrichet ziet sterker dan verwachte wereldeconomie

De laatste economische indicatoren waren beter dan verwacht en de wereldeconomie lijkt te stabiliseren. Dat stelde Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank, na een vergadering van centrale bankiers in de Zwitserse stad Bazel. Hij sluit zich aan bij zijn Amerikaanse collega Ben Bernanke, die op 21 augustus verklaarde dat de wereldeconomie uitbodemt.Bovendien verbeteren de vooruitzichten. “Sommige prognoses werden lichtjes naar boven herzien”, zei Trichet. Maar hij waarschuwde voor te veel optimisme. “We moeten voorzichtig blijven en het is niet uitgesloten dat de weg hobbelig wordt.”

SpoorwegenMassaal jobverlies bij Deutsche Bahn

Bij de goederenpoot van de Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn staan duizenden jobs op de helling. Dat heeft topman Rüdiger Grube bevestigd. Om hoeveel banen het precies gaat, wilde Grube nog niet zeggen. “We zullen ons structureel moeten aanpassen. Het gaat om een groot aantal en we zullen dit jaar de gesprekken erover beginnen”, luidt het. Volgens Grube is het wel de bedoeling om veel werknemers aan de slag te houden in de spoorweggroep, maar dan op andere plaatsen.Volgens de vakbond Transnet staan er bij de goederendivisie van Deutsche Bahn zevenduizend banen op de tocht.