Direct naar artikelinhoud

Gemeentebestuur Dilbeek voerde politiek 'Fransverbod' in

Boom was niet de eerste N-VA-gemeente die een onwettelijk verbod afkondigde. Dilbeek verplichtte gemeente-raadsleden om altijd Nederlands te spreken in alle functies als politicus. De Vlaams-Brabantse gouverneur Lode De Witte schorste de beslissing.

De Dilbeekse coalitie onder leiding van burgemeester Willy Segers (N-VA) keurde eind januari een deontologische code goed met daarin een nieuw regel voor de gemeenteraadsleden. In al hun functies als politicus moesten zij zich voortaan houden aan dezelfde taalregels als het gemeentepersoneel.

Dat wilde zeggen: altijd en overal Nederlands spreken. In de Brusselse randgemeente, waar Union des Francophones 12 procent van de stemmen haalde, werd Frans zo verboden voor een brief aan een kiezer, een toespraak voor een vereniging of zelfs een babbel met de buurman over de gemeente. Het verbod was niet juridisch afdwingbaar, maar wie Frans sprak, riskeerde wel een officiële blaam.

Akte van schorsing

"Ik heb de regel eind maart geschorst", vertelt Vlaams-Brabants gouverneur Lode De Witte (sp.a). Na een klacht van Union des Francophones nam die het taalverbod onder de loep. "De regel druist in tegen de politieke vrijheid. Voor het taalgebruik in de gemeenteraad zelf zijn er strikte wetten. Maar daarbuiten geldt de politieke vrijheid. De regel is niet in overeenstemming met de beginselen van onze democratie. De grondwet waarborgt dat het gebruik van talen vrij is in België. Het kan ook absoluut niet dat zo'n 'overtreding' wordt bestraft met een blaam."

Dilbeeks burgemeester Segers blijft zijn beslissing verdedigen. "We nemen akte van de schorsing van de gouverneur en hebben het artikel eergisteren uit de code gehaald op de gemeenteraad. Kijk: we kregen vaak klachten van ambtenaren. Zij beklagen zich dat ze aan allerlei regels moeten voldoen, terwijl sommige mandatarissen de taalafspraken gewoon aan hun laars lappen. Daarom wilde we toch aandacht geven aan het Nederlands als bestuurstaal in Dilbeek. Maar natuurlijk was het nooit de bedoeling om private gesprekken verplicht in het Nederlands te laten verlopen."

Segers wil samen met de juridische dienst van de gouverneur bekijken of de deontologische code toch niet aangepast kan worden, zodat die wel wettelijk is. "De situatie is anders dan in Boom. Wij vragen in onze code louter respect van onze mandatarissen voor de taalwetgeving."

In Boom keurde de coalitie onder leiding van burgemeester Jeroen Baert (N-VA) vorige week een hoofddoekenverbod in de gemeenteraad goed. Na fel protest, ook vanuit N-VA, werd de beslissing dinsdag alweer ingetrokken.