Direct naar artikelinhoud

Wegwerkzaamheden leggen hoofdstad hele zomer lam

Wie vanochtend met de auto naar Brussel rijdt, vertrekt maar beter op tijd. Het afsluiten van drie tunnels heeft de hoofdstad omgetoverd tot een gigantische verkeersknoop. De Wet-, Jubel- en Tervurentunnel richting Brussel-centrum zijn afgesloten tot 15 september.

De werken moeten de Europese wijk beter bereikbaar maken met het openbaar vervoer. Het trein- en metrostation onder het Schumanplein wordt een multimodaal knooppunt van zowel trein- metro- als Gewestelijk Expressnet (GEN)-verkeer. De betonnen structuren die de uitgang van de Wettunnel ondersteunen, moeten daarvoor verhoogd worden. Ook wordt de binnenkant van de tunnel gerenoveerd.

Met dramatische gevolgen voor de pendelaar, want op een doordeweekse weekdag passeren zowat 3.000 automobilisten per uur door de tunnels. "We verwachten een zeer moeilijke ochtendspits. De file zal allicht aangroeien tot op de E40", zegt Inge Paemen van Mobiel Brussel. Wie in Brussel moet zijn, wordt aangeraden om alternatieven te zoeken zoals de fiets of het openbaar vervoer. "Wie zijn wagen echt niet kan missen, kan hem het best achterlaten op de parkeerplaatsen in de rand. Daar neem je de metro naar de binnenstad", zegt Brussels minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V).

Op vraag van onder anderen Willem Draps (MR), burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe, stelt de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB haar zomerdienstregeling uit. Daardoor valt de frequentie van lijn 1, alvast tot 14 juli, niet terug op een lagere frequentie.

Mobiel Brussel geeft nog mee dat het verkeer wel normaal loopt in de Belliardtunnel en in de Jubelparktunnel richting buitenwijken. Automobilisten die alternatieve routes willen bestuderen, kunnen het omleidingsschema raadplegen op de website www.tunnels2012.be.