Direct naar artikelinhoud

Zeventiende-eeuws kunstwerk terug naar Zavelkerk in Brussel

De beeldengroep Barmhartigheid van de zeventiende-eeuwse kunstenaar Jan Van Delen siert binnenkort weer de grafkapel in de Zavelkerk. Het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting, die er onder meer voor ijvert belangrijke kunstwerken terug naar België te halen, kocht het werk vorige week op een veiling bij Christie's in Londen. De Stichting had er 450.000 euro voor veil.

Barmhartigheid heeft een turbulente geschiedenis achter de rug. Het werk werd in 1673 besteld bij Van Delen, leerling en medewerker van de Brusselse barokbeeldhouwer Frans Duquesnoy en schoonzoon van de Mechelse kunstenaar Lucas Faydherbe, om de grafkapel van de Zavelkerk op te luisteren. In 1678 was het af. Maar in 1794 confisqueerden de Franse revolutionairen het werk, waarna het van de radar verdween. Tot het recent, meer dan driehonderd jaar later, herontdekt werd in de inkomhal van een Parijs gebouw.

De beeldengroep zal nog niet meteen opnieuw te bewonderen zijn in de kapel van de Zavel. Eerst moet daar aan alle veiligheids- en toegankelijkheidsvoorwaarden voldaan worden. Wel krijgt het publiek het binnenkort op een andere plek te zien. Waar precies, is nog niet duidelijk.