Direct naar artikelinhoud

Dood Pantani onder de loep

Mama Tonina Pantani schreeuwt het al jaren van de daken: 'Mijn zoon Marco werd vermoord.' Een stelling die kan kloppen, gelooft nu ook het parket van Rimini. Dat heropent de zaak tien jaar na de dood van de wielrenner op vraag van de familie.

Flashback naar Valentijnsdag 2004. Op kamer D5 van Hotel Le Rose in de befaamde Italiaanse badplaats Rimini wordt het levenloze lichaam aangetroffen van wielrenner Marco Pantani, klimicoon en winnaar van de Giro en de Tour 1998. "Gestorven aan een hartstilstand als gevolg van een overdosis cocaïne", luidt het daags nadien na de autopsie in het Ospedale Infermi.

Pantani heeft vocht en bloed in de longen en de hersenen. Naast zijn half ontklede lichaam liggen verpakkingen van diverse antidepressiva. De link is meteen en makkelijk gelegd: zelfmoord. Zijn zwaar uit de hand gelopen drugs- en dopingverslaving werd de depressieve en dolende Pantani fataal. Il Pirata stierf een eenzame dood. Hij was amper 34.

"Ze hebben mijn zoon vermoord." Mama Tonina bleef er in de jaren nadien vast van overtuigd. Ze sloeg in eerste instantie op de pers en de Italiaanse justitie, die de psychisch wankele Pantani het leven zuur maakten. Zeven dopingaanklachten liepen er tegen hem. Waarbij een van de zeven procureurs zweerde dat hij hem vroeg of laat aan de schandpaal zou nagelen.

Vergissingen

In september vorig jaar had Tonina het in een interview met het Italiaanse tv-station Mattino Cinque plots écht over moord, in de letterlijke zin van het woord. Een zomer lang bleek ze aan het dossier te hebben besteed.

"Elk document heb ik gelezen", vertelde ze eind juli nog. "De lijst van vergissingen en contradicties is te lang om op te noemen. Ik bekeek ook de foto's van vlak na zijn dood en zag de wonde boven zijn oog, de kneuzingen rond zijn nek. Daar stel ik me veel vragen bij. Het onderzoek moet heropend worden."

Tonina kreeg wat ze wilde. Met dank aan meester Antonio De Rensis, advocaat van de familie, die zich negen maanden lang verdiepte in het dossier. Hij botste op een indrukwekkende reeks tegenstrijdigheden en onzorgvuldigheden en gaat nu, geruggensteund door het forensisch onderzoek van professor Francesco Maria Avato, in de tegenaanval. Met een duidelijke status op haar persoonlijke Facebookpagina maakte mama Pantani het nieuws zaterdag bekend. "Aan alle fans en iedereen die in Marco bleef geloven en het beste met hem voor had: het dossier wordt heropend."

Het parket van Rimini bevestigde dat bij monde van hoofdaanklager Paolo Giovagnoli. Met Elisa Milocco zet Giovagnoli een nieuwe jonge officier van justitie op de zaak. Ook het Reparto Investigazione Scientifiche (RIS), zeg maar het Italiaanse ministerie voor wetenschappelijk onderzoek, gaat er zich mee bemoeien. Officieel werd een klacht voor moord met voorbedachten rade tegen onbekenden ingediend.

Discretie

Het onderzoek is zeer delicaat en vereist dan ook opperste discretie. Concreet ontving het parket van Rimini aanwijzingen dat Pantani op 14 februari 2004 niet alleen was op de kamer. Hij zou zelf nog de deur hebben geopend voor zijn door hem gekende moordenaar(s) - zijn drugdealer(s)? - en tot twee keer toe de receptie hebben gebeld met de vraag voor een politie-interventie. Oproepen die werden genegeerd, waarop de verbale twist met zijn belager(s) uitmondde in fysiek geweld en Pantani werd gedwongen tot het drinken van een glas water vermengd met een dodelijke dosis cocaïne. De halflege fles water verwijst daarnaar.

Vreemd genoeg is die nooit geanalyseerd en werden er op geen enkel moment vingerafdrukken gecontroleerd. Officier van justitie Elisa Milocco: "Er is dus veel interessant materiaal om aan de slag mee te gaan."