Direct naar artikelinhoud

Nieuwe Antwerpse superschepen heet Fons Duchateau

Fons Duchateau (42) is door N-VA aangesteld als opvolger van Liesbeth Homans. De voorzitter van de Antwerpse N-VA-afdeling wordt de nieuwe schepen voor Sociale Zaken. Hij krijgt ook de bevoegdheden Wonen, Samenlevingsopbouw, Diversiteit en Inburgering. Een zware schepenportefeuille die hij ook nog zal combineren met het voorzitterschap van de Antwerpse OCMW-raad.

Homans wordt minister van Binnenlands Bestuur en Sociale economie in de nieuwe Vlaamse regering. Daarom moest N-VA op zoek naar een sterke opvolger. "Ik ben geen kloon van Liesbeth Homans, maar ben vastbesloten het uitgetekende beleid verder te zetten. Het doel is een rechtvaardig sociaal beleid. Bijstand met het oog op activering en inburgering", zegt Duchateau, die al anderhalf jaar OCMW-gemeenteraadslid is.

Duchateau werd persoonlijk gevraagd door N-VA-voorzitter Bart De Wever. De Wever kent Duchateau nog vanuit de Volksunie en later in de N-VA. "Hij heeft het verhaal van de N-VA letterlijk mee geschreven. Hij had een cruciale inbreng bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012, die voor onze partij in deze stad een grote doorbraak betekend hebben", legt De Wever zijn keuze uit. Duchateau was naar eigen zeggen verrast door de vraag van de burgemeester en "kon niet anders" dan de job aanvaarden.

Op een persconferentie werd Liesbeth Homans bedankt voor haar bewezen diensten. De Wever en Duchateau benadrukten dat haar portefeuille in de Vlaamse regering ook een belangrijke rol kan spelen voor Antwerpen. Homans stapt uit de OCMW-raad, maar heeft besloten om Antwerps gemeenteraadslid te blijven.