Direct naar artikelinhoud

Gentse kandidaat-rector Mortier beschuldigd van discriminatie

Balagangadhara Rao, directeur van het India Platform van de UGent, heeft een klacht ingediend tegen kandidaat-rector Freddy Mortier. De ethicus wordt onder meer beschuldigd van discriminatie.

Nog voor de Gentse rectorverkiezing is afgelopen, heeft favoriet Freddy Mortier een klacht aan zijn been. De ethicus, die woensdag waarschijnlijk wordt benoemd tot rector en die tot september 2012 decaan van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte was, wordt in een brief aan de raad van bestuur beschuldigd van discriminatie en schriftvervalsing. Directeur van het India Platform Balagangadhara Rao heeft daarnaast bij huidig rector Paul Van Cauwenberge een dossier van meer dan honderd pagina's neergelegd.

Lijvig dossier

Rao, aan de UGent beter bekend als Balu, begrijpt niet waarom hij nog niet is bevorderd tot hoogleraar. Volgens hem had die promotie al lang moeten plaatsvinden. "Dat dossier ligt aan de basis van een aanslepend conflict tussen Mortier en mij", verklaart Balu. "Maar deze klachten komen niet voort uit rancune. Dat blijkt uit het feit dat de auditeur van de Raad van State oordeelt dat mijn niet-bevordering onterecht was."

Als decaan was Mortier ook voorzitter van de commissie die oordeelt over benoemingen. Balu zegt daarbij te kunnen bewijzen dat hij heeft gefoefeld met documenten. Ook zou hij discriminatie aan zijn faculteit hebben getolereerd. "Er zijn leugens over mij verspreid", zegt Balu. "Zo zou ik me hebben misdragen bij een etentje met de Indiase ambassadeur, waarna ik door Mortier als een schande voor de UGent werd weggezet. Maar dat klopt helemaal niet."

Rector Van Cauwenberge bevestigt dat hij de klacht vlak voor Pasen heeft ontvangen. "De klacht is niet alleen tegen Mortier gericht, maar ook tegen een tiental anderen. Ik heb nu juridisch advies gevraagd aan externe advocaten. Het is een zeer lijvig dossier, maar ik hoop toch binnen enkele weken te landen. Dan wordt de klacht geseponeerd of doorverwezen naar de tuchtcommissie."

Balu wacht die uitspraak af, maar is ook van plan om zich tot het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding te wenden. Ook overweegt hij naar de correctionele rechtbank te stappen.

Rancune

Freddy Mortier zegt op de hoogte te zijn van de klacht, maar heeft het dossier niet mogen inkijken. Toch maakt hij zich geen zorgen. "Ik kan me op dit moment niet verdedigen, maar ik sta recht in mijn schoenen", stelt Mortier. "Deze zaak is nu ingediend omdat de verkiezing gaande is. Ik ben het slachtoffer van iemand die een heilige strijd tegen mij voert en persoonlijke rancune koestert."