Direct naar artikelinhoud

Groen en Ecolo bundelen krachten in Brussel

Groen en Ecolo zullen samen een Brusselse lijst indienen voor de federale verkiezingen. Een Groenpoliticus krijgt daarop de derde plaats. 'Het is de enige manier om nog een Nederlandstalige Brusselaar in de Kamer te krijgen', zegt voorzitter Wouter Van Besien.

Door de splitsing van de kieskring B-H-V is het voor Nederlandstalige partijen bijna onmogelijk geworden om een Vlaamse Brusselaar in het federaal parlement te krijgen. Tot nu toe sprokkelden de Vlaamse Brusselaars hun stemmen namelijk niet in de hoofdstad zelf, maar in Halle-Vilvoorde. Door de splitsing kan dat niet meer. Ze moeten terugvallen op de kleine groep Nederlandstalige Brusselaars.

Als je weet dat die groep hoogstens 55.000 stemmen kan leveren en dat er 40.000 stemmen nodig zijn om een zetel te behalen, is een verkozene dus verder weg dan ooit. Groen en Ecolo hebben een oplossing klaar. De zusterpartijen gaan een gezamenlijke Brusselse lijst indienen. Op de eerste twee plaatsen zullen Ecolopolitici staan. Op de derde plaats een Groenpoliticus.

Eén familie

"Dit is geen excuus-Vlaming", benadrukt Van Besien. "Deze samenwerking is volgens mij de enige manier om nog een Vlaamse Brusselaar verkozen te krijgen in de Kamer." De redenering: met hetzelfde resultaat als bij de verkiezingen in 2010 zou Ecolo alleen twee zetels halen in Brussel. Met de stemmen van Groen erbij, komt een derde zetel in zicht.

"We hebben stevig onderhandeld met Ecolo", vervolgt Van Besien. "De gesprekken hebben een aantal maanden geduurd, maar het enthousiasme was groot. We kennen mekaar ook goed, omdat we al jaren samenwerken, in het parlement en voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ik denk niet dat iemand bij Ecolo zich gepasseerd voelt. Dit project staat symbool voor het nieuwe Brussel. Een meertalige stad, waar Nederlandstaligen en Franstaligen samenleven. Daarnaast is het voor Groen zeer belangrijk dat in de Kamer een parlementslid zit dat de Vlaamse Brusselaars kent en verdedigt."

Olivier Deleuze, de covoorzitter van Ecolo, beaamt: "Het is logisch dat we de krachten bundelen in Brussel. De groenen zijn een familie. De opdeling tussen Vlaamse en Franstalige partijen is niet meer van deze tijd voor onze hoofdstad."

Wie op de gemeenschappelijke lijst zal staan, is voorlopig niet bekend. Begin december komen de partijtoppen samen om de plaatsen te verdelen. "We zullen elkaar goed op de hoogte houden", zegt opnieuw Van Besien.

Voor de 'Vlaamse plaats' valt de naam van Tinne Van der Straeten het vaakst. De advocate maakte indruk tijdens haar eerste passage in het parlement tussen 2007 en 2010.

Eenheidslijst

De laatste maanden werd overigens geregeld gesproken over een Vlaamse eenheidslijst in Brussel. Maar daar is Van Besien dus niet voor gewonnen. "Je kon toch moeilijk van ons verwachten dat we samen campagne voeren met Guy Vanhengel (Open Vld), die voor mini-jobs is?"