Direct naar artikelinhoud

'Politieke crisis kost jobs'

Niet alleen de politici, ook de Amerikaanse bedrijven in ons land richten hun blik naar de verkiezingen in 2014. Hun belangenorganisatie AmCham dringt nu al aan op een snelle regeringsvorming.

AmCham, de Amerikaanse kamer van koophandel in België, vertegenwoordigt 900 Amerikaanse groepen die actief zijn in ons land en goed zijn voor 130.000 jobs. Zij zien een herhaling van de vorige federale regeringsvorming, die liefst 541 dagen duurde, niet zitten. "We kunnen ons zo'n lange periode van onzekerheid niet veroorloven", zegt AmCham-voorzitter Scott Beardsley. "De Amerikaanse bedrijven staan negatief tegenover politieke instabiliteit en de bijbehorende risico's, zoals stijgende rentevoeten. Let wel: ze hebben geen mening over welke regering er moet komen of welke partij moet winnen. Maar ze dringen aan op de snelle vorming van een regering die beslissingen kan nemen."

Zijn de Amerikaanse multinationals dan bang voor een splitsing van het land? "Daar zijn ze niet echt mee bezig", antwoordt Beardsley. "Ze proberen de regelgeving te begrijpen en wegen België als investeringsland af tegen andere bedrijven. En wat dat betreft verliest België aan concurrentiekracht."

Op de jaarlijkse concurrentielijst van de Zwitserse zakenschool IMD is België weggezakt tot de 26ste plaats, de laagste plaats ooit. AmCham wijst er ook op dat de loonkosten ook de voorbije drie jaar in België sterker stegen dan in Nederland, Duitsland en Frankrijk. Beardsley: "Daarmee wordt de Belgische werknemer uit de markt geprijsd. Het gevolg is geen tsunami, wel een langzame, maar zekere terugval van nieuwe investeringen die jobs creëren. Multinationals als ExxonMobil zijn zeker nog bereid in Belgische fabrieken te investeren. Maar omdat arbeid hier zo duur is, gaat het louter om jobless investments, investeringen zonder bijkomende werkgelegenheid."

Loonindexering

De regering-Di Rupo kondigde aan de loonkostenhandicap tegen 2018 te willen wegwerken, onder meer via een loonbevriezing, op de automatische index na. Maar dat is volgens AmCham niet ingrijpend genoeg. Zolang de federale regering de automatische loonindexering zelf niet bijstuurt, blijft arbeid te duur voor de Amerikaanse bedrijven, waarschuwt Beardsley. "België heeft het meest extensieve en uitgebreide loonindexeringssysteem van Europa, en zelfs de wereld."

AmCham komt daarom met een opmerkelijk voorstel. Beardsley: "Pas de automatische loonindex alleen toe op een deel van het loon, bijvoorbeeld op 20.000 of 30.000 euro per jaar. Wie een laag loon heeft, zal zijn loon volledig geïndexeerd zien. Wie 200.000 euro per jaar verdient, zal het grootste deel van zijn loon niet geïndexeerd zien. Dat is ook niet nodig. Waarom moeten hoge managers, directieleden en CEO's een indexering krijgen? Nu gaat het grootste deel van de loonsverhogingen naar hen die ze het minst nodig hebben."

AmCham wijst ook op het pluspunt inzake personeelsmotivatie. Als de automatische loonsverhogingen afgebouwd worden, komt er in de bedrijven meer budget vrij om prestatiegerelateerde bonussen uit te keren. Beardsley: "Dit zal de bedrijven meer ruimte geven om jonge krachten financieel te belonen. Het huidige systeem penaliseert de jongeren, omdat een grote brok van de loonsverhogingen automatisch naar de ouderen gaat."