Direct naar artikelinhoud

Vertrouwen in de kerk bereikt absoluut dieptepunt

De katholieke Kerk heeft door de pedofilieschandalen in enkele jaren tijd veel vertrouwen bij de Vlamingen verloren. In 2009 zei nog 31 procent van de Vlamingen veel of heel veel vertrouwen in de Kerk te hebben, eind 2010 was dat nog amper 13 procent.

Dat blijkt uit een studie van het Centrum voor Sociologisch Onderzoek aan de KU Leuven. "Het vertrouwen in de kerk is al lang aan het afnemen. Begin jaren tachtig had nog zes op de tien Vlamingen heel veel vertrouwen in het instituut", zegt onderzoeker Marc Swyngedouw. "Veel mensen zijn zich beginnen storen aan het ethisch conservatisme, de opvattingen over abortus, vrouwelijke priesters, condooms en het homohuwelijk. Maar de echte klap kwam na de pedofilieschandalen en het misbruik door Roger Vangheluwe."

Negen op de tien Vlamingen vinden dat de Kerk het misbruik te vaak in de doofpot heeft gestopt en het eigen instituut nog altijd belangrijker vindt dan de slachtoffers. En de scepsis blijft toenemen. "Uit een soortgelijk onderzoek van de Vlaamse gemeenschap blijkt dat in 2012 nog slechts 11 procent de kerk blijft vertrouwen."

Beschaamd

Opvallend: zelfs bij devote gelovigen, die nog meerdere keren per maand naar de kerk gaan, is het vertrouwen in het instituut zowat met de helft gedaald. In 2009 had driekwart van de 'zwaar kerkelijken' nog veel vertrouwen in de kerk, nu is dat nog maar 39 procent. Acht op de tien Vlamingen die zichzelf als katholiek of christelijk omschrijven, zeggen beschaamd te zijn over de kerk. Eén Vlaming op zes verklaart zelfs de kerk te willen 'verlaten'.

Swyngedouw: "Dat is een sterk signaal. Ze geven aan dat ze er echt genoeg van hebben. Of het ooit nog goed komt? Geen idee, het zal in ieder geval heel veel tijd en moeite kosten. De Vlaming wil zien en voelen dat de kerk eerlijk is, alle fouten erkent en rechtzet."