Direct naar artikelinhoud

Politiepensioen bezorgt gemeenten financiële kater

Gaan strijden voor betere pensioenstelsels en naar huis komen met een nog slechtere regeling. Dat is wat de politievakbond Sypol.be is overkomen. Ook de gemeenten zitten bijzonder verveeld met de zaak.

Sypol.be en de Koninklijke Kring van Officieren van de Lokale Politie van Antwerpen vonden het niet kunnen dat bepaalde officieren binnen de geïntegreerde politie niet van een gunstregime voor pensionering konden genieten. Dus stapten ze naar de rechter, met als onvoorzien resultaat dat een gunstiger regeling voor vervroegd pensioen werd geschrapt. In plaats van de ongelijkheid op te heffen, besliste het Grondwettelijk Hof het gunstigere regime voor politiemensen volledig te schrappen.

Niet alleen de politie zit zeer verveeld met de zaak. Het arrest van het Grondwettelijk Hof, waarin de gunstiger regeling voor vervroegd pensioen van voormalige rijkswachtofficieren wordt geschrapt, heeft een grote impact op steden en gemeenten. Dat zegt de Mechelse burgemeester Bart Somers (Open Vld).

Somers waarschuwt dat lokale overheden voor een hoop financiële en organisatorische problemen staan. "Deze mensen gingen met pensioen gaan en vervangen worden door jongere en nieuwe krachten. In de jaarrekening van alle steden en gemeenten houdt men daar rekening mee. Maar nu moeten de lokale overheden en de federale overheid extra geld uitgeven. De federale overheid had zo'n 1.400 rekruten in dienst genomen om die mensen te vervangen. Maar nu zitten ze in dubbeltal door de mensen die moeten blijven en de nieuwe mensen."

Volgens de Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) is het nog te vroeg om uitspraken te doen. Het is onduidelijk wat de impact van het arrest zal zijn. "Op korte termijn moeten de lokale overheden de kosten dragen voor de oudere werknemers die nu aan de slag blijven", zegt Jan Leroy van VVSG. "Maar op langere termijn wordt dat gecompenseerd doordat de overheden minder pensioenkosten zullen hebben. Het is nu nog niet duidelijk wat zal doorwegen. Het verschilt ook van politiezone tot politiezone. Het ene korps heeft meer jongere agenten, het andere meer oudere. Het arrest geeft vooral aan dat overheden moeten opletten met het voorzien van uitzonderingsmaatregelen."

Toch klopt de redenering van Somers, zegt Leuvens burgemeester Louis Tobback (sp.a). "Financieel en organisatorisch zal dit invloed hebben, dat is duidelijk. Vraag is waar je de politiemensen die nu blijven kunt inzetten. Je kunt toch niet iedereen op administratie parkeren. Op je zestigste ben je niet versleten, maar aan de andere kant ben je ook niet meer geschikt om een robbertje te gaan vechten op de Oude Markt. Deze uitspraak kan overigens ook gevolgen hebben voor de brandweer, waar je ook nog gunstregelingen hebt."