Direct naar artikelinhoud

Radioactief water Fukushima stroomt in oceaan, Japanse regering zet grote middelen in

Bij de verwoeste kerncentrale van Fukushima lekt meer radioactief grondwater in zee dan tot nu toe werd aangenomen. Dat heeft de Japanse regering ertoe gebracht voor het eerst te gaan meehelpen met de aanpak van de crisis. Mogelijk worden er honderden miljoenen euro's vrijgemaakt om verdere verspreiding van besmet water tegen te gaan.

Volgens overheidsfunctionarissen stroomt dagelijks 300 ton met radioactiviteit besmet grondwater in de oceaan. Volgens een deskundige van het ministerie van Industrie in Tokio is het lekken al twee jaar aan de gang, maar andere zegslieden menen dat het onduidelijk is wanneer het begon.

Volgens Tepco, het bedrijf dat het nucleaire complex beheert, is er geen gevaar voor de volksgezondheid omdat het niveau van de verontreiniging in volle zee erg laag is. Ook critici menen dat dit het geval is. Maar dat geldt niet voor het water in de haven bij de centrale. Daar zijn eerder dit jaar vissen gevangen die waren besmet met hoge doses radioactiviteit.

Het radioactieve grondwater stroomt over of langs een ondergrondse afscheiding, die met chemische middelen is aangelegd. Langs de kustlijn zijn stoffen in de grond gespoten die zijn uitgehard tot een 'muur' die besmet water moet tegenhouden. Achter deze afscheiding is het grondwaterpeil zodanig gestegen dat toch grote hoeveelheden water weglekken. Het gevaar bestaat bovendien dat het grondwater aan de oppervlakte komt en zo een risico gaat vormen voor de werknemers op het complex.

Premier Shinzo Abe noemde het lekken een "dringende zaak" en kondigde "stevige maatregelen" aan. Voor het eerst gaf hij de regering opdracht Tepco bij te staan in het bestrijden van de crisis. Hij gaat ervan uit dat Tepco niet bij machte is de noodsituatie op eigen kracht het hoofd te bieden.

ton met radioactiviteit besmet grondwater stroomt dagelijks in de oceaan