Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit moet u lezen voor de lunch

Archiefbeeld: Anti-Trumpdemonstranten hebben zijn foto bewerkt.

Hoe verloopt de transitie naar president Trump? En hoe (un)fair is die forse vergelijking met Hitler nu eigenlijk? Dit moet u weten voor u de voeten onder tafel schuift.

In het nieuws:

1. NSA-directeur: "Natiestaat gebruikte WikiLeaks om verkiezingen te beïnvloeden"

Volgens Michael S. Rogers, het hoofd van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA, bestaat er geen twijfel over dat "een natiestaat" WikiLeaks gebruikt heeft om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden.

2. Trumps transitieteam opnieuw overhoop

Het transitieteam van Donald Trump ligt helemaal overhoop, nu zijn vicepresident Mike Pence heeft beslist lobbyisten uit de werkgroep te gooien. De kritiek was dan ook niet van de lucht.

3. Mysterie: scheepswrakken verdwenen

Drie Nederlandse scheepswrakken uit de Tweede Wereldoorlog zijn plots verdwenen. Ze lagen op de bodem van de Javaanse Zee, voor de kust van Indonesië en waren de graven van 1.150 soldaten. Er is een internationaal onderzoek ingesteld.

De HNLMS Kortenaer, die zonk tijdens de Slag om de Javaanse Zee.

4. Oude tijden herleven wellicht op Wall Street door winst Donald Trump

Mary Jo White, de huidige baas van de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC, stapt op. Dat betekent dat Trump dra zijn kandidaat kan aanstellen. En hij droomt luidop van de tijd dat nog alles kon en mocht op Wall Street.

5. Sprak Timmermans weer voor zijn beurt over 'Gülencoup'?

Er zijn "steeds meer indicaties" dat de Gülenbeweging betrokken is bij de mislukte staatsgreep in Turkije. Dat liet vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans optekenen in Knack. Maar waar hij die informatie gehaald heeft, is nu onduidelijk.

Frans Timmermans.

Aan de koffieautomaat

1. Soms is het nuttig om met Hitler te vergelijken

Andreas Tirez maakt zich zorgen om het stigmatiserende en 'exclusieve' beleid dat Trump zegt te gaan voeren. En dan zijn de Hitlervergelijkingen wel gepast, stelt hij.

2. Volwassenen die strijden over een kinderfeest

Sinterklaas is een volwassenenfeest geworden, stelt Saskia De Coster vast. "Het brengt ons allemaal samen: allemaal beledigd, allemaal bedreigd."

3. Waarom Obama plotseling zo mild is voor Trump

Wie verwacht dat Obama vandaag harde anti-Trump taal zal spreken, vergist zich. Waarom hij dat niet zal doen, leest u hier (+).

Barack Obama (rechts) ontmoet zijn opvolger Donald Trump.

Twitterrepliek van de dag

Wilders versus Francken: 0-1

"Zet Marokkanen in bus naar België", aldus Geert Wilders. Theo Francken had een fel antwoord klaar:

Twitter bericht wordt geladen...