Direct naar artikelinhoud

Kwart Vlaamse werklozen is allochtoon

De werkloosheid in Vlaanderen is in juni voor de tiende maand op rij gezakt. In vergelijking met dezelfde maand vorig jaar telt Vlaanderen 8 procent minder werklozen. Ook bij 50-plussers zet de daling zich door.

"Sinds september 2010 vertaalt de economische heropleving zich elke maand in dalende werkloosheidscijfers", zegt Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). Eind juni waren er in Vlaanderen 182.510 niet-werkende werkzoekenden. Dat komt overeen met 6,23 procent van de beroepsbevolking.

Een pijnpunt op de arbeidsmarkt blijft de werkloosheid bij allochtonen. De daling is minder uitgesproken dan bij de andere bevolkingsgroepen. Op jaarbasis daalde het aantal allochtone werkzoekenden met 2 procent. In totaal telt Vlaanderen 45.493 allochtone werkzoekenden. Een op de vier werkzoekenden is van allochtone afkomst.

Bij andere groepen is wel sprake van een sterke krimp. De jeugdwerkloosheid daalde met 13,1 procent. In de leeftijdscategorie van 25 tot 50 jaar slonk het aantal werkzoekenden met 9,6 procent tegenover vorig jaar. Ook bij de arbeidsgehandicapten was er een sterke daling van 15 procent.

Wat de werkloosheidsduur betreft blijkt tot slot dat de groep zeer langdurig werkzoekenden (langer dan twee jaar werkloos) groeit met 2,4 procent. De groep die minder dan één jaar en één tot twee jaar werkzoekend is, krimpt dan weer met respectievelijk 9,9 en 16,8 procent.

In de categorie tot 50 jaar was al langer sprake van een daling. Voortaan is ook bij de vijftigplussers, die instaan voor 28,4 procent van de werkzoekenden, sprake van een kentering. "Terwijl we vorige maand nog een zeer voorzichtige aanzet zagen met een daling van de werkzoekende 50-plussers van 0,2 procent, zien we deze maand een meer afgetekende daling met 1,1 procent", zegt Muyters.