Direct naar artikelinhoud

Even een romance uit de bib halen

Dat jongeren graag samen studeren in de bibliotheek wisten we al, dat ze tussendoor lonken en flirten, konden we vermoeden. Maar dat ze op Facebook hun mooiste medestudenten eren en zoekertjes plaatsen om elkaar te leren kennen is wél nieuw.

Op een pleintje naast de Gentse Boekentoren rijdt een ijskraam plagerig rondjes. Het repetitieve deuntje van de wagen vol zoete zonden doet dromen van een zonnige vakantie. Toch zit de leeszaal van de Boekentoren afgeladen vol met blokkende studenten. Het is broeierig warm onder de matte, glazen hemel. Door een grootscheepse restauratie blijven alle ramen potdicht. Maar niets haalt de 350 studenten uit hun concentratie; geen hitte, kuchjes, schrapende stoelen of fluisterend verzoek om een markeerstift. Ze leren schijnbaar onverstoorbaar verder.

Schijnbaar, want alle frustraties over te luidruchtige passanten worden via smartphones en computers met elkaar gedeeld. Wie vroeger Post-its heen en weer schoof met zijn buurman, chat vandaag om stoom af te blazen. Ook giechelen of wegdromen bij de blauwe ogen of de schalkse lach van een medestudent, gebeurt online.

Naast een plek voor gedeelde smart blijkt de bibliotheek immers een snelweg van gierende hormonen die via Facebook worden geuit. Wie hier komt studeren, kent ook de 'Spotted'-pagina's op de sociaalnetwerksite. Studenten die willen weten wie de knappe blondine in de bibliotheek van de Antwerpse Universiteit is, sturen een berichtje naar de beheerder van een 'Spotted UA'-profiel. Hij plaatst hun oproep anoniem op de pagina. Andere bibliotheekbezoekers linken een naam aan de beschrijving van de mysterieuze schone.

Wanneer die laatste nieuwsgierig reageert, wisselt de beheerder hun gegevens uit. De 'Spotted'-pagina's schoten vorig semester als paddestoelen uit de grond. Er bestaan profielen voor alle Vlaamse universiteiten en voor de meeste hogescholen. Beheerders zijn studenten of studentengroepen. De drukst bezochte bibliotheken hebben ook een eigen profiel. 'Spotted: Boekentoren' verzamelde tot nog toe 860 likes.

'We zijn nu getrouwd'

"We kennen die pagina's en het verbaast ons niet. De Boekentoren werd ooit verkozen tot derde beste plek van Gent om een lief te vinden", zegt Hendrik Defoort, de collectiebeheerder van de bibliotheek. Zijn collega Angèle De Fleyt knikt instemmend. "Je ziet hier en daar koppeltjes ontstaan. Dat begint met oogcontact en later valt op hoe ze naast elkaar gaan zitten om te studeren", vertelt ze.

De Fleyt werkt al een kleine kwarteeuw in het statige gebouw. De laatste tien jaar zag ze steeds grotere groepen studenten in de leeszaal neerstrijken. Vandaag is het haar taak om de studerende menigte stil te houden. "Af en toe krijg ik bezoek van oud-studenten die hun kinderen komen voorstellen. Dan vertellen ze 'Herinner je je dat ene meisje nog? We zijn nu getrouwd'."

Zo'n vaart zal het voor de meeste gebruikers van Spotted niet lopen. "Ik heb niet de indruk dat die pagina echt serieus wordt genomen", klinkt het bij een groepje dat aan de toren in de zon pauzeert. "Veel mensen gebruiken Spotted vooral om elkaar te plagen", zegt Siel Vanhove, een studente die samen met drie vrienden tegen een muurtje zit. "Dan posten ze een omschrijving van hun eigen vrienden. Maar ik heb weleens gehoord dat er relaties uit die pagina's zijn voortgevloeid."

Voor de groepjes rond haar blijkt Spotted weinig geloofwaardig. Maar iedereen kent wel iemand die ooit verliefd werd tijdens het studeren. "Een meisje dat ik ken leerde haar vriendje kennen toen ze aan het blokken was in de Therminal", zegt Melissa Cappelle. "Ik vraag me af hoe zoiets dan in zijn werk gaat. Ontmoeten hun blikken elkaar dan boven de cursus? En wat doe je dan? Briefjes doorgeven?"

Een korrel zout, aub

Toch zweren de studenten dat die romances hen niet naar de bibliotheek drijven."Onze eerste intentie blijft natuurlijk studeren", zegt Jeremy Van Dille, die naast Siel zit. "Op kot is te veel afleiding en hier studeer je samen. Maar er zijn wel jongens die elk meisje keuren. Je ziet hun hoofd in de lucht gaan wanneer er iemand voorbijkomt. En er zijn ook meisjes die volledig opgetut komen studeren, dat doe je niet zomaar."

Ook in Leuven pauzeren de studenten even in de zon. Jongens en meisjes zitten er op een rijtje voor de Centrale Universiteitsbibliotheek. De talloze bibliotheken van de studentenstad zitten afgeladen vol, maar wie hoopt op een amourette tussen de boeken, is aan het verkeerde adres. "Op dit moment focust iedereen vooral op zijn cursussen", zegt Arnaud Coninx, een student rechten die samen met twee vrienden zit te praten in de zon. "Wie zich verveelt, logt weleens in op Spotted, maar wat daarop staat neem je beter met een korrel zout."

Wie per se een lief wil vinden, komt volgens zijn vriend Jelle Baats beter tijdens het jaar naar de universiteitsbibliotheken. "Wanneer je dan gaat studeren, zit je een hele maand op dezelfde plek. Elke dag komen dan ook dezelfde mensen voorbij. Het zijn studenten die ook op voorhand leren en op dezelfde golflengte zitten. Op zulke momenten leer je weleens iemand kennen. Maar tijdens de blok is de druk te hoog, dan is er daar geen tijd voor."

Tijd of geen tijd, wanneer een groep knappe meisjes lachend tussen de bogen van de centrale bibliotheek verdwijnt, volgen minstens zeven paar ogen hen. De blok duurt immers nog lang en mooie verschijningen verzachten de pijn.

Parels voor de zwijnen

Om vrouwelijk en mannelijk schoon op de campus te eren, richtten anonieme gebruikers 'Parels van de KU Leuven op'. Wie wil, kan foto's van knappe medestudenten doorsturen naar de bedenkers. Zij posten dan de beelden op Facebook, voorzien van studierichting en voornaam, en het keuren kan beginnen. De Parels-profielen staan pas sinds deze week online, maar toch liken ondertussen 9.000 gebruikers 'Parels van de KU Leuven'. Ook de mooiste studenten uit Gent kregen een eigen profiel. 'Parels van Ugent' kent sinds zijn ontstaan afgelopen weekend al een kleine 5.000 likes. "Wij distantiëren ons uiteraard van die pagina's", zegt Sigrid Somers, woordvoerdster van de KU Leuven. "Voorlopig ontvingen we nog geen klachten en censureren we ze niet. De initiatiefnemer moet zich wel bewust zijn van het afbeeldingsrecht, maar aangezien hij anoniem is, kunnen we hem daar ook niet op attent maken."