Direct naar artikelinhoud

Driedubbele uppercut voor Electrabel

Energiebedrijf Electrabel is voor het eerst in zijn bestaan verlieslatend, zo blijkt uit de jaarrekening. Het verlies over 2012 komt uit op 106 miljoen euro, tegenover nog een winst van bijna 1,2 miljard euro een jaar eerder. De rode cijfers zijn te wijten aan drie factoren: het massale klantenverlies, de productieproblemen met de kerncentrales en de nucleaire taks.

1. Klantenverlies leidt tot dalende verkoop

De commerciële activiteiten kregen forse klappen, omdat klanten massaal het bedrijf vaarwel zegden en de economische crisis tot minder verbruik leidde. De verkochte elektriciteit zakte met 6,7 procent en het verkochte aardgasvolume met 17 procent. In beide gevallen is de terugval het meest uitgesproken in het zakelijke segment.

Electrabel verloor vorig jaar netto 378.070 elektriciteitsklanten en 267.680 aardgasklanten en zag daardoor zijn marktaandeel fors teruglopen. Voor elektriciteit zakte dat van 68 tot 59 procent, voor aardgas ging het van 58 naar 51 procent. Dat is volgens Electrabeltop onder meer toe te schrijven "aan de vaak agressieve acties en aanmoedigingen van politieke besluitvormers om van energieleverancier te veranderen".

Dat is wellicht te lezen als een vingerwijzing naar economieminister Johan Vande Lanotte (sp.a) en staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH). De federale regering bevroor van april tot december de energieprijzen op de residentiële markt.

Volgens Electrabeltopvrouw Sophie Dutordoir voert Vande Lanotte campagne tegen haar bedrijf om electorale redenen.

Ook de vinnige concurrentie van kleine spelers en het groeiende succes van groepsaankopen hebben Electrabel pijn gedaan, zo erkent het bedrijf zelf.

De pure bedrijfsactiviteiten blijven winstgevend, maar veel minder dan vroeger. De bedrijfswinst zakte in 2012 met een forse 43 procent tot 645 miljoen euro.

2. Kernreactoren lagen stil

De daling van die bedrijfswinst heeft ook te maken productieproblemen die het bedrijf op kosten joegen. "Op operationeel vlak hebben problemen met de reactorvaten van enkele kernreactoren, samen goed voor 18 procent van de Belgische elektriciteitsproductie, een belangrijk negatief effect op het resultaat van de onderneming gehad", staat in Electrabels jaarverslag.

Kernreactor Tihange 1 lag in de eerste jaarhelft gedeeltelijk stil wegens een defecte alternator. Sinds de zomer van vorig jaar zijn de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 buiten dienst, nadat scheurtjes waren ontdekt in de reactorvaten. Daardoor slikte Electrabel een verlies van 50 miljoen euro per maand. Beide kernreactoren gaan normaal gezien komende zondag weer van start.

3. Nucleaire taks verdubbeld

De regering-Di Rupo dwong Electrabel om een dikke verdubbeling van de belasting op kernenergie te slikken. Het bedrijf betaalde vorige jaar een nucleaire taks van 479 miljoen euro, tegenover 212 miljoen euro in 2011. Gek genoeg is de nucleaire taks fiscaal aftrekbaar als 'uitzonderlijke kosten'. Mede daardoor komt Electrabel uit op een nettoverlies, waardoor het uiteraard ook geen winstbelasting hoeft te betalen.