Direct naar artikelinhoud

Beleggers halen neus op voor Fnac

Fnac, de Franse cultuurtempel op retour, heeft gisteren niet kunnen overtuigen op de beurs.

Het beursdebuut van Fnac in Parijs gisteren was er een zonder champagne. Na uitgespuwd te zijn door het nieuw gedoopte luxeconcern Kering (ex-PPR), haalden ook beleggers hun neus op voor Fnac. De multimediaketen, die nochtans met een startprijs van 22 euro onder de waardering van analisten bleef, zag bij de opening van de beurs haar koers meteen met 10 procent dalen.

Dat er weinigen staan te springen, hoeft niet echt te verbazen. In amper tien jaar tijd evolueerde de keten van cultuurtempel van de consument naar een bedrijf in structurele crisis. In 2007 flirte de omzet nog met 5 miljard. Vandaag blijft daar nog 4 miljard van over.

Kering, dat de komende twee jaar een aandeel van 39 procent in Fnac behoudt, hoopt echter nog te profiteren van een hogere waardering. En daar moet Fnacbaas Alexandre Bompard voor zorgen. Die lanceerde eind 2011 een plan om tegen 2016 het tij te keren bij de keten. Behalve met een ethiek van besparingen, kwam Bompard naar voren met aanpassingen in het winkelconcept van Fnac. Die omvatten onder meer een uitbreiding van e-commerce, een ruimer aanbod met spelletjes en elektro, samenwerkingen met software- en hardwarespelers en een uitbreiding van het winkelnet met kleinere winkels.

Bij ons lopen de besparingen gelijk met Frankrijk. Allemaal met resultaat. Fnac België heeft na een verlieslatend 2010 al enkele jaren opnieuw een positief bedrijfsresultaat. Maar de beloofde omtuning van het winkelconcept is een heel ander verhaal.

"Het is allemaal slechts mondjesmaat. En zeker niet overal in België." De plannen om kleinere winkels te openen en de webshop te verbeteren werden maanden geleden ook in België aangekondigd, maar volgens Van de Walle kwam van die aankondigingen nog niets in huis. Die stilstand laat zich voelen in de cijfers. In België zet de dalende trend van de omzet zich in 2013 onverminderd door.

Bij Fnac houden ze vol dat er wel degelijk veranderingen gebeuren. Het personeel heeft er alvast weinig vertrouwen in. De vakbonden hebben een onderhoud met de directie gevraagd."